V současné době, pokud jste používáte celý ekosystém Apple, pravděpodobně máte na iCloudu uloženo obrovské množství dat – kontakty, zprávy, kalendáře, fotky, videa, poznámky, dokumenty, zálohy zařízení a další.



Přesun dat z iCloudu do jiné cloudové služby (řekněme z důvodu zvýšení ceny) není jednoduchý a to je něco, co má nový zákon změnit. V současné době je hlavním cílem technologických společností přesvědčit nás, abychom používali jejich aplikace a služby, a pak se jich drželi. Čím déle konkrétní službu používáme, tím obtížnější může být přechod ke konkurenci. Dobrým příkladem jsou sociální sítě, kde můžeme mít stovky tisíc příspěvků, fotek, videí – a rozsáhlou síť přátel. Začít znovu s jinou sociální sítí může být obtížné, což dává zavedeným společnostem značnou výhodu oproti těm novým. Myšlenkou přenositelnosti dat je, že spotřebitelé by měli mít možnost přesouvat všechna svá online data z jedné služby do druhé, a to co nejrychleji a nejsnadněji. To je důvod, proč například Facebook musel spustit nástroje pro stahování a přenos dat.

Evropská unie zavádí řadu zákonů, které mají omezit pravomoci velkých společností. To zahrnuje věci, jako je zákon o digitálních trzích, který může vyžadovat, aby Apple povolil obchody s aplikacemi třetích stran, aby spotřebitelům poskytl větší výběr. EU a zákonodárci EU se v úterý dohodli na pravidlech, která upravují, jak velké společnosti a další používají spotřebitelská a firemní data. Nový zákon se dotkne širokého spektra technologických společností, mezi které téměř jistě patří i Apple. Snadnost přesouvání dat z iCloudu bude pravděpodobně jedním z hlavních bodů. Stejně jako u všech právních předpisů EU je proces schvalování časově náročný a vyžaduje mnoho fází, takže neočekávejte, že vstoupí v platnost brzy.