Výměna baterie iPhonu vlastními silami je složitá záležitost a společnost Apple čelí tlaku EU, aby tento proces zjednodušila. Koncem loňského roku Evropská unie navrhla novou legislativu, která by vyžadovala, aby společnosti jako Apple umožnily spotřebitelům „snadnou“ výměnu baterie.



Zdá se, že to vyžaduje změnu zařízení, protože výměna baterie iPhonu vlastními silami je v současné době velmi složitá. Společnost iFixit například uvádí, že pro výměnu baterie
iPhone 14 Pro je vyžadováno méně než 37 kroků, 15 nástrojů a tři samostatné formy lepidla. Existují společnosti, které se snaží usnadnit výměnu baterie svých chytrých telefonů Android, přičemž CNET mluví se dvěma z nich – HMD a Fairphone. HMD připouští, že si stále budete muset koupit sadu nástrojů iFixit, abyste mohli tento úkol provést. Fairphone má opravitelnost jako svůj klíčový aspekt a využívá modulární design produktu pro zjednodušení oprav a výměny baterií. Spoluzakladatel Miquel Ballester však připouští nevýhodu tohoto designu – spolehlivost.

Vyrobit telefon tímto způsobem je spojeno s kompromisy. Plně integrovaná baterie vlepená do smartphonu vytváří velmi stabilní spojení mezi napájecím modulem a ostatními součástmi. Vyměnitelná baterie neposkytuje stejnou úroveň stability, což znamená, že je pravděpodobnější, že se připojení přeruší, pokud telefon spadne nebo se do konektoru dostane zrnko prachu. Prach a voda mohou být problémem modulárních telefonů. Fairphone 4, který právě dorazil do USA, je prvním zařízením společnosti, které přichází s vodotěsným hodnocením IP54, které je nižší než u většiny špičkových modelů.
Navíc, pokud nebudete tvarovat baterie tak, aby se vešly kolem jiných součástí, a nebudete je lepit, skončíte s objemnějšími bateriemi. To buď znamená, že telefony zesílí, nebo obětujete kapacitu, aby se baterie zmenšily.

Toto jsou výhody současného uspořádání baterií:

  • Větší spolehlivost
  • Tenčí zařízení
  • Delší výdrž baterie