Během Vánoc je pořizování fotografií a videí z oslav s rodinou a přáteli pro mnohé důležitou činností. iPhone obsahuje sadu funkcí, které mohou výrazně zvýšit kvalitu vašich fotografií a videí.



Je snadné zapomenout na mnoho funkcí fotoaparátu, které ‌iPhone‌ nabízí, a mnoho funkcí většina uživatelů nevyužívá, takže Vánoce jsou ideálním časem, abyste je znovu navštívili a vyzkoušeli něco nového.

Prostorové video

Pro uživatele iPhonu 15 Pro představuje období svátků ideální příležitost experimentovat s funkcí nahrávání prostorového videa. Tato funkce, která je k dispozici na ‌iPhone 15 Pro‌ a ‌iPhone 15 Pro‌ Max se systémem iOS 17.2 nebo novějším, umožňuje uživatelům nahrávat videa v 3D. I když je pro nejlepší zážitek při přehrávání prostorového videa vyžadován Vision Pro nebo zařízení jako Meta Quest 3, nemělo by to uživatele odradit od vyzkoušené této funkce. Prostorová videa lze také přehrávat jako normální 2D obsah na jiných zařízeních.

Filmařský režim

Období Vánoc je pro uživatele řady iPhone 13 a novější vhodnou dobou k vyzkoušení filmařského režimu, což je funkce, která do videí přidává efekt hloubky ostrosti. Filmařský režim využívá pokročilé výpočetní algoritmy k automatickému zaostření na objekty a kreativnímu rozmazání pozadí, podobně jako to, co byste viděli ve špičkové kinematografii. Filmařský režim umožňuje uživatelům soustředit se na detaily kreativním způsobem, a to plynulým přesouváním zaostření z jednoho objektu na druhý. Filmařský režim také zjednodušuje zachycení těchto okamžiků tím, že automaticky upravuje zaostření, když lidé vstoupí do záběru nebo jej opustí, nebo když se objekt ve videu dívá jiným směrem.

Ultra širokoúhlý objektiv pro skupinové snímky

Období Vánoc představuje ideální příležitost k využití často nedostatečně využívaného ultraširokoúhlého objektivu. Tento objektiv, který je k dispozici u většiny modelů ‌iPhonu‌ počínaje ‌iPhone‌ 11, nabízí jedinečné výhody, které jsou zvláště užitečné během Vánoc. Ultraširokoúhlý objektiv je obzvláště užitečný při fotografování ve stísněných prostorách, které by bylo obtížné plně zachytit standardním širokoúhlým objektivem. Jednou z nejvýznamnějších výhod ultraširokoúhlého objektivu je jeho schopnost vejít se více do rámečku, aniž byste se museli pohybovat dozadu. To je užitečné zejména při rodinných setkáních, kde možná budete chtít zachytit velkou skupinu lidí na jedné fotografii.

Režim Portrét

Řada ‌iPhone 15‌ přinesla některá podstatná vylepšení režimu Portrét. Nyní mohou uživatelé po pořízení snímku upravit zaostření nebo přidat rozostření pozadí, a to i v případě, že původně nebyl vybrán režim Portrét. Funkce úprav po pořízení snímku vám umožní experimentovat s různými ohniskovými body a zajistit, aby každý portrét zachytil objekt tím nejlichotivějším a nejzajímavějším způsobem. Toto vylepšení je užitečné zejména pro rychlé snímky během Vánoc. Režim Portrét na iPhonu 15 byl také vylepšen, aby fungoval lépe za špatných světelných podmínek.

Fotografické styly

Fotografické styly, funkce představená v řadě ‌iPhone 13‌, nabízí personalizovaný fotografický zážitek, který může pomoci vylepšit fotografie z Vánoc. Tato funkce umožňuje uživatelům vybrat a přizpůsobit fotografický styl, který se automaticky použije na jejich fotografie, a zajistí, že každý snímek bude skvělý. Fotografické styly nejsou univerzální filtry. Místo toho se jedná o chytré úpravy, které se selektivně aplikují na různé části fotografie, jako jsou odstíny pleti a obloha. Fotografické styly se inteligentně přizpůsobují světelným podmínkám v každém snímku a přizpůsobují se tak, aby byly zachovány přirozeně vypadající tóny pleti a textury.