Neznámé vlády sledují uživatele chytrých telefonů sledováním push notifikací, které se posílají přes servery Google a Apple, varoval ve středu americký senátor (přes Reuters).



Senátor Ron Wyden v dopise ministerstvu spravedlnosti uvedl, že zahraniční úředníci sbírají data od technologických společností pro sledování chytrých telefonů. Požádal ministerstvo spravedlnosti, aby zrušilo nebo jakkoli upravilo zásady, aby se zabránilo špehování pomocí push notifikací. V prohlášení poskytnutém agentuře Reuters Apple uvedl, že Wydenův dopis jim umožnil, aby se s veřejností podělili o další podrobnosti o tom, jak vlády monitorovaly uživatele pomocí push notifikací. „V tomto případě nám federální vláda zakázala sdílet jakékoli informace,“ uvedla společnost v prohlášení. „Nyní, když se tato metoda stala veřejnou, aktualizujeme naše přehledy o transparentnosti, aby byly podrobně popsány tyto druhy žádostí.“

Zdroj obeznámený s touto záležitostí potvrdil, že zahraniční i americké vládní agentury žádají Apple a Google o metadata související s push notifikacemi. Údaje byly údajně použity k pokusu spojit anonymní uživatele aplikací pro zasílání zpráv ke konkrétním účtům Apple nebo Google. Zdroj agentury Reuters neidentifikoval, které vlády požadují data, ale popsal je jako „demokracie spojené se Spojenými státy“. Není jasné, jak dlouho žádosti probíhaly. Apple vývojářům doporučuje, aby do oznámení nezahrnovali citlivá data a před přidáním do obsahu oznámení zašifrovali veškerá data. To však vyžaduje akci ze strany vývojářů. Stejně tak metadata (např. které aplikace odesílají oznámení a jak často) nejsou šifrována.