Apple požádal indickou vládu, aby vyňala stávající iPhony z nových pravidel, která vyžadují, aby smartphony prodávané v zemi měly nabíjecí port USB-C, uvádí agentura Reuters.



Indie chce zavést připravované pravidlo Evropské unie, které vyžaduje, aby všechny smartphony obsahovaly port USB-C. Na schůzce dne 28. listopadu, které předsedalo indické ministerstvo IT, Apple požádal úředníky, aby vyjmuli stávající modely iPhonů z pravidel, a varoval, že jinak bude mít potíže s plněním výrobních cílů stanovených v rámci indického systému. Port USB-C mají aktuálně pouze nejnovější modely iPhone 15. Problém pro Apple však spočívá v tom, že mnoho spotřebitelů v Indii dává přednost nákupu starších modelů, jako jsou iPhone 12 a iPhone 13, které Apple vyrábí v Indii.

Zatímco nařízení EU vstoupí v platnost v prosinci 2024, Indie uvedla, že chce dosáhnout cílů do června 2025. Podle zprávy Apple řekl úředníkům, že může dodržet tento termín, pokud budou stávající modely vyňaty z pravidel, ale bude potřebovat čas 18 měsíců. Indické ministerstvo se prý rozhodlo žádost přezkoumat a rozhodnutí bude zveřejněno později.