Výrobce čipů Qualcomm tvrdí, že jeho nový procesor Snapdragon X Elite PC je o 21 % rychlejší než nejnovější čip Apple M3 ve vícejádrovém výkonu. Snapdragon X Elite dosáhl vícejádrového skóre Geekbench 15 300 a čip M3 dosáhl skóre 12 154.



Co však Qualcomm nezmínil, je spotřeba energie což je velmi důležitý ukazatel. Očekává se, že nadcházející řada procesorů bude nabízena v různých profilech tepelného designu. 80W profil zaměřený na výkon běží rychleji, ale generuje více tepla a vyžaduje aktivní chlazení (ventilátory), zatímco 23W profil zaměřený na efektivitu je určen pro použití v tenčích přenosných počítačích s pasivními chladicími systémy. Pro srovnání, základní MacBook Pro s M3 obsahuje jeden ventilátor, podobně jako ukončený 13palcový MacBook Pro, ale M3 Pro a M3 Max používají design se dvěma ventilátory, aby umožnily dalším jádrům dosáhnout maximálního výkonu při zatížení.

Snapdragon X Elite byl oznámen na konci října, těsně předtím, než Apple oznámil svou novou řadu MacBooků Pro s čipy řady M3. Navzdory tvrzení o lepším výkonu, který nabízí čip Elite oproti čipu Apple Silicon, Qualcomm připustil, že „hardware… je jediná věc, kterou můžeme ovládat“, a proto výkon mezi konkurenčními stroji „nebude stejný,“ protože podle společnosti „oni používají macOS a my Windows.“