V dnešním článku se podíváme na šest funkcí iOS, které by měly být vydány v příštím roce, včetně společných seznamů skladeb v Apple Music, stahování aplikací z obchodů třetích stran, CarPlay nové generace, funkce Asistence přes satelit mimo USA a generativní funkce AI pro Siri.



Společné seznamy skladeb v Apple Music

Nová možnost společné seznamy skladeb v Apple Music umožní více lidem přidávat, měnit pořadí a odebírat skladby ve sdíleném playlistu. Původně se očekávalo, že tato funkce bude spuštěna s iOS 17.2 tento měsíc, ale ke konci testování byla z této aktualizace odstraněna, aniž by Apple vysvětlil důvod. Pravděpodobně se vrátí v pozdější aktualizaci iOS 17 v roce 2024.

Stahování aplikací mimo App Store

Mark Gurman z Bloombergu minulý rok uvedl, že Apple se připravuje na povolení stahování aplikací z obchodů s aplikacemi třetích stran. To by uživatelům umožnilo instalovat aplikace mimo App Store společnosti Apple, ale očekává se, že změna bude provedena pouze v zemích Evropské unie, alespoň zpočátku. Gurman nedávno řekl, že očekává, že stahování aplikací mimo App Store bude v EU spuštěno v aktualizaci iOS 17 vydané v první polovině roku 2024.

CarPlay nové generace

Na WWDC v červnu 2022 Apple představil novou generaci CarPlay, slibující hlubší integraci s funkcemi vozidla, jako je klimatizace a FM rádio, podporu více displejů na palubní desce, zvýšenou personalizaci a další. Web společnosti Apple stále uvádí, že první vozidla s podporou nové generace CarPlay budou oznámena na „konci roku 2023“, ale do konce roku zbývá jen několik týdnů a není jasné, zda bude toto období dodrženo. Bez ohledu na to bude CarPlay nové generace pravděpodobně zákazníkům k dispozici až v roce 2024.

Asistence vozidla přes satelit

Počínaje iOS 17 nabízejí všechny modely iPhone 14 a iPhone 15 funkci asistence vozidla přes satelit, která umožňuje uživatelům v USA kontaktovat společnost AAA za účelem servisu vozidla, když jsou mimo mobilní sítě a Wi-Fi. Apple uvedl, že tato funkce je dostupná „ze začátku“ v USA, takže se pravděpodobně od roku 2024 rozšíří do některých dalších zemí.

Podpora RCS

V listopadu Apple oznámil, že bude podporovat standard RCS pro zasílání zpráv napříč platformami v aplikaci Zprávy na iPhonu od konce příštího roku, takže pravděpodobně půjde o funkci iOS 18. Podpora RCS by měla vést k následujícím vylepšením pro zasílání zpráv mezi zařízeními iPhone a Android:

  • Fotografie a videa ve vyšším rozlišení
  • Zvukové zprávy
  • Indikátory psaní
  • Vylepšené skupinové chaty, včetně možnosti opustit konverzaci ve skupině, která zahrnuje uživatele Androidu
  • Vylepšené šifrování oproti SMS

Tyto moderní funkce jsou již dostupné pro konverzace mezi uživateli iPhonu prostřednictvím iMessage a mnoho funkcí je k dispozici také v aplikacích třetích stran pro zasílání zpráv, jako je WhatsApp a Telegram.

Chytřejší Siri

Mark Gurman ze společnosti Bloomberg očekává, že iOS 18 bude obsahovat generativní technologii umělé inteligence, která „by měla zlepšit způsob, jakým mohou Siri i aplikace Zprávy klást otázky a automaticky doplňovat věty“. Řekl, že Apple také prozkoumal generativní funkce AI pro další aplikace napříč svými platformami, včetně Apple Music, Pages, Keynote a Xcode.