Americký Senát v úterý odhlasoval přijetí zákona, který buď zakáže TikTok v obchodech s aplikacemi působícími v zemi, nebo přinutí čínskou společnost ByteDance aplikaci prodat.



Návrh zákona nyní prošel oběma komorami Kongresu a již ho schválila Sněmovna reprezentantů. Prezident Biden řekl, že zákon podepíše ve středu. Jakmile se tak stane, TikTok bude ve Spojených státech zakázán, pokud ByteDance neprodá aplikaci do devíti měsíců, s možným tříměsíčním prodloužením této lhůty, pokud dohoda probíhá. Čína by musela schválit jakýkoli prodej, ale čínská vláda již dala jasně najevo, že bude „rozhodně proti“ takovému kroku.

Američtí zákonodárci chtějí, aby byl TikTok prodán nějaké společnosti mimo Čínu kvůli obavám, že by čínská vláda mohla donutit ByteDance předat data od uživatelů nacházejících se ve Spojených státech. Pokud by Peking podal žádost, ByteDance by nemohl odmítnout. ByteDance se pokusil tyto obavy zmírnit ukládáním dat od uživatelů z USA na servery vlastněné Oracle, ale Bílý dům a zákonodárci si nemyslí, že to stačí.