Čip Apple A18 Pro nové generace pro modely iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max bude mít podle investičního analytika Jeffa Pua, větší velikost pro zvýšený výkon umělé inteligence.



Ve výzkumné zprávě s hongkongskou investiční společností Haitong International Securities tento týden Pu dodal, že čip A18 Pro bude vybaven 6jádrovým GPU, což by se rovnalo čipu A17 Pro v modelech iPhone 15 Pro.

Generativní AI

Říká se, že iOS 18 obsahuje nové generativní funkce umělé inteligence pro řadu funkcí a aplikací pro iPhone, včetně Siri, Spotlight, Apple Music, Zdraví, Zprávy, Numbers, Pages, Keynote, Zkratky a další. Apple údajně zvažoval partnerství se společnostmi jako Google, OpenAI a Baidu pro alespoň některé z těchto funkcí. Říká se, že modely iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max obsahují vylepšený Neural Engine s „výrazně“ více jádry, což by mohlo vést k tomu, že některé z generativních funkcí umělé inteligence budou exkluzivní pro tyto modely. Pu dříve uvedl, že větší velikost bude souviset s Neural Engine, který by mohl pohánět generativní funkce AI na zařízení. Apple od řady iPhone 12 používá 16jádrový Neural Engine. V průběhu let však stále zlepšil výkon Neural Engine, i když se počet jader nezměnil. Například Apple říká, že čip A17 Pro má až 2x rychlejší Neural Engine ve srovnání s tím v čipu A16 Bionic iPhone 14 Pro.

6jádrový GPU

S čipem A17 Pro mají modely iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max výrazně vylepšené grafické možnosti ve srovnání s předchozími modely. Apple uvedl, že nový 6jádrový GPU je až o 20 % rychlejší a také energeticky účinnější než 5jádrový GPU v čipu A16 Bionic. Modely iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max také podporují hardwarově akcelerovaný ray tracing pro vylepšené vykreslování grafiky, což má za následek realističtější grafiku ve hrách. Pu věří, že Apple zůstane u 6jádrového GPU pro čip A18 Pro, takže grafická vylepšení mohou být letos menší.