Apple tento týden zpřístupnil vývojářům k testování první beta verze iOS 17.5 a iPadOS 17.5. Nadcházející aktualizace softwaru zatím obsahují pouze několik nových funkcí pro uživatele, ale skryté změny kódu odhalují některé další možnosti.



Distribuce aplikací přes web

Počínaje iOS 17.5 si uživatelé v EU budou moci stahovat aplikace pro iOS přímo z webových stránek vybraných vývojářů. Apple již dříve oznámil, že tato funkce bude k dispozici na jaře a první beta verze iOS 17.5 obsahuje nově přidaný kód na podporu této funkce. Tato možnost bude omezena na větší vývojáře se sídlem v EU. Apple říká, že vývojář musí být členem programu Apple Developer po dobu dvou po sobě jdoucích let nebo déle a mít aplikaci, která měla v předchozím kalendářním roce více než jeden milion stažení v EU.

Vylepšený widget aplikace Apple Podcasty

Při poslechu podcastu na iOS 17.5 se barva pozadí widgetu aplikace Apple Podcasty změní tak, aby odpovídala přebalu podcastu. Tato funkce byla poprvé přidána v beta verzi iOS 17.4, ale byla odstraněna před vydáním této aktualizace.

 

Změny kódu

Nabídka kondice baterie pro budoucí iPady

První beta verze iPadOS 17.5 obsahuje několik nových odkazů na funkci Kondice baterie na iPadu, ale tato funkce zatím není ve skutečnosti viditelná. Očekává se, že nabídka bude zobrazovat maximální zbývající kapacitu baterie iPadu a počet cyklů.

Ukázka řetězců kódu přidaných v beta verzi iPadOS 17.5:

„iPad musí být pravidelně používán, když není připojen k napájení, aby zobrazoval maximální kapacitu.“

„Toto je počet, kolikrát iPad využil kapacitu baterie.“

„Baterie iPadu funguje podle očekávání.“

„Baterie iPadu, stejně jako všechny dobíjecí baterie, mají omezenou životnost a možná bude potřeba je opravit nebo vyměnit.“

Na žádných modelech iPadu v první beta verzi iPadOS 17.5 není tato funkce k dispozici, což by mohlo znamenat, že funkce může být omezena na nové modely iPadu Pro a iPadu Air, o kterých se říká, že budou vydány v květnu.

Nová Apple Pencil

První beta verze iOS 17.5 odkazuje na novou čtvrtou generaci Apple Pencil. Beta verze obsahuje skrytý kód odkaz na verzi „V4“ Apple Pencil:

NumberOfApplePencilV1ConnectionsCount
NumberOfApplePencilV2ConnectionsCount
NumberOfApplePencilV3ConnectionsCount
NumberOfApplePencilV4ConnectionsCount

Říká se, že v květnu bude uvedena na trh nová Apple Pencil spolu s aktualizovanými modely iPadu Pro a iPadu Air. Apple označuje USB-C verzi Apple Pencil vydanou minulý rok jako Apple Pencil třetí generace v kódu iOS, takže model čtvrté generace by byl novou verzí, která by pravděpodobně nahradila druhou generaci Apple Pencil.

Upozornění na Bluetooth trackery třetích stran

Apple a Google v loňském roce společně oznámily navrhovanou specifikaci, která má pomoci v boji proti zneužívání Bluetooth trackerů pro nežádoucí sledování. V rámci této iniciativy Apple slíbil, že v budoucí aktualizaci softwaru, kterou může být iOS 17.5, rozšíří upozornění podobná upozorněním na neznámý AirTag na Bluetooth trackery třetích stran. První beta verze iOS 17.5 přidává odkazy na upozornění pro Bluetooth trackery třetích stran. Například: „Tuto položku můžete zakázat a zabránit jí ve sdílení její polohy s vlastníkem. Chcete-li to provést, postupujte podle pokynů uvedených na webu výrobce tohoto zařízení.“

Blokování všech účastníků ve skupinových FaceTime hovorech

Beta kód iOS 17.5 naznačuje, že může existovat nová možnost „Blokovat všechny účastníky“ pro skupinové hovory FaceTime, což by mohlo uživatelům pomoci bojovat proti spamu. Ještě není jasné, zda je tato funkce v první beta verzi funkční.