Apple aktuálně testuje iOS 17.5, pátou velkou aktualizaci operačního systému iOS 17, která vyšla loni v září. Stejně jako iOS 17.4 se i iOS 17.5 primárně zaměřuje na změny v Evropské unii, ale za zmínku stojí i několik dalších funkcí. V dnešním článku si zrekapitulujeme, co vše je nové.



Stahování aplikací z webových stránek (pouze EU)

iOS 17.5 zavádí podporu pro webovou distribuci aplikací v Evropské unii, což umožňuje vývojářům nabízet své aplikace ke stažení přímo na svých webových stránkách. Stejně jako u změn iOS 17.4, které přidaly alternativní obchody s aplikacemi, je tato funkce omezena na iPhone a lze ji používat pouze v EU. Aby vývojáři mohli nabízet aplikaci ke stažení, musí být členy programu Apple Developer po dobu dvou po sobě jdoucích let nebo déle a musí mít více než jeden milion prvních instalací na iOS v předchozím roce.

Widget podcasty

Widget Podcasty, který lze přidat na domovskou obrazovku nebo uzamčenou obrazovku, nyní obsahuje pozadí, které se mění v závislosti na přehrávaném podcastu.

Apple News+

Apple News+ obsahuje novou slovní hru s názvem Quartiles. Hra vyžaduje, aby hráči kombinovali dlaždice a tvořili slova a získávali body. Hra je k dispozici pouze těm, kteří mají předplatné ‌Apple News‌+.

Změny kódu

V systému iOS 17.5 došlo k několika změnám v kódu a tyto naznačují funkce, které by mohly přijít později v beta verzi nebo při spuštění aktualizace.

Upozornění na neznámé Bluetooth trackery třetích stran

iOS 17.5 odkazuje na podporu pro Bluetooth trackery třetích stran, což je funkce, na které Apple pracuje od loňského roku. Společnosti Apple a Google vyvinuly multiplatformní řešení pro upozornění na nežádoucí sledování a vypadá to, že iOS 17.5 dá uživatelům vědět, když je v blízkosti tracker třetí strany. „Tuto položku můžete zakázat a zabránit jí ve sdílení její polohy s vlastníkem. Chcete-li to provést, postupujte podle pokynů uvedených na webu výrobce této položky,“ zní část kódu v aktualizaci.

FaceTime

FaceTime může obsahovat možnost „Blokovat všechny účastníky“ pro skupinová volání ‌FaceTime‌, případně pro blokování spamu. Tato funkce se zatím nezdá být funkční.

Kondice baterie na iPadu

Na iPadu jsou odkazy na nabídku Stav baterie, což je funkce, která v současné době není k dispozici. Tato možnost v beta verzi zatím není a může být omezena na nové iPady, o kterých se říká, že je Apple představí v květnu. Nabídka Stav baterie bude pravděpodobně zobrazovat maximální zbývající kapacitu a počet nabíjecích cyklů, podobně jako nabídka Kondice baterie na ‌iPhonu‌.

Nová Apple Pencil

V kódu iOS 17.5 jsou odkazy na Apple Pencil „V4“ a jsou zde také zmínky o nové funkci.

Datum vydání

Apple pravděpodobně vydá iOS 17.5 začátkem května. Nové iPady jsou plánovány na květen, takže aktualizace by mohla vyjít hned, když Apple představí nové modely ‌iPadů‌.