Hlavní vývojář multiemulátorové aplikace Provenance uvedl, že jeho tým pracuje na tom, aby aplikace byla k dispozici v App Store, ale neuvedl kdy. Provenance by živatelům iPhone a Apple TV umožnila emulovat hry vydané pro širokou škálu klasických herních konzolí.



Například PlayStation, GameCube, Wii, SEGA Genesis, Atari 2600 a dalších. Apple zatím schválil emulátory pro starší konzole Nintendo a Commodore 64. Například oblíbený emulátor Delta od Riley Testuta je nyní v App Store a dokáže emulovat hry vydané pro Game Boy Pocket, Game Boy Color, Game Boy Advance, Nintendo Entertainment System (NES), Super Nintendo Entertainment System (SNES), Nintendo 64 a Nintendo DS. Provenance se vyvíjí od roku 2016.

Společnost Apple začátkem tohoto měsíce aktualizovala své pokyny pro kontrolu aplikací, aby povolila emulátory retro herních konzolí v App Store pro iPhone, iPad, Mac a další zařízení. Začátkem tohoto týdne Apple řekl, že emulátory, které mohou načítat hry (ROM), jsou povoleny v App Store, pokud aplikace emulují pouze „retro konzolové hry“.