Antimonopolní úředníci EU v pondělí označili iPadOS, operační systém pro iPady, za strážce brány podle nových technických předpisů EU, jejichž cílem je rozšířit možnosti pro spotřebitele.



Loni v září Komise označila operační systém iOS, webový prohlížeč Safari a App Store jako strážce brány. Ve stejný den zahájila Komise průzkum trhu s cílem posoudit, zda iPadOS představuje pro podnikové uživatele důležitou platformu k tomu, jak se dostat ke koncovým uživatelům, aby mohla posoudit, zda by měl být určen jako správce brány. Toto vyšetřování nyní skončilo. Podle tiskové zprávy EK sdílené v pondělí vyšetřování Komise zjistilo, že iPadOS bude označen jako strážce brány z následujících důvodů:

  • Počty firemních uživatelů Applu překročily kvantitativní práh jedenáctinásobně, zatímco počty koncových uživatelů se tomu blížily a předpokládá se, že v blízké budoucnosti porostou.
  • Koncoví uživatelé jsou uzamčeni. Apple využívá svůj rozsáhlý ekosystém, aby odradil koncové uživatele od přechodu na jiné operační systémy.

Komise nyní společnosti Apple poskytla šestiměsíční lhůtu na to, aby splnil povinnosti stanovené zákonem o digitálních trzích (DMA), což znamená, že bychom měli očekávat, že přijdou změny jako v iOS, jako jsou alternativní obchody s aplikacemi, webová distribuce a alternativní prohlížeče. Aby byla společnost klasifikována jako „strážce brány“ podle DMA, musí splňovat určitá kritéria, včetně tržeb v celé EU ve výši alespoň 7,5 miliardy EUR nebo tržní kapitalizace 75 miliard EUR nebo vyšší. Platformy nebo služby musí mít také více než 45 milionů aktivních uživatelů měsíčně a více než 10 000 aktivních firemních uživatelů ročně v rámci EU.