Očekává se, že Apple oznámí iOS 18 během WWDC 10. června a o nových funkcích se již hovořilo pro mnoho aplikací, včetně Apple Music, Apple Mapy, Kalkulačka, Zprávy, Poznámky, Safari a dalších.



Níže si shrneme, co vše víme o iOS 18 pro jednotlivé aplikace na základě zpráv od MacRumors, Marka Gurmana z Bloombergu a dalších:

  • Apple Mapy: Aplikace Mapy bude obsahovat nejméně dvě nové funkce, včetně vlastních tras a topografických map. Vlastní trasy by uživatelům umožnily vybrat si konkrétní cesty, po kterých se budou pohybovat při navigaci, zatímco topografické mapy obsahují podrobnosti, jako jsou stezky, nadmořská výška a zajímavá místa pro pěší turistiku. Topografické mapy byly přidány do aplikace pro Apple Watch s watchOS 10.
  • Apple Music: Apple Music údajně moci automaticky generovat seznamy skladeb.
  • Kalkulačka: Říká se, že iOS 18, iPadOS 18 a macOS 15 obsahují přepracovanou aplikaci Kalkulačka s několika novými funkcemi, včetně postranního panelu se seznamem posledních výpočtů, vylepšeného rozhraní pro převod jednotek, integrace s aplikací Poznámky a další. To znamená, že aplikace Kalkulačka bude konečně dostupná na iPadech.
  • Freeform: iOS 18 přidá novou funkci Scény do aplikace pro kreslení Freeform. Tato funkce by uživatelům umožnila vybrat konkrétní sekce („scény“) na plátně pro snazší navigaci.
  • Zdraví: Apple údajně plánuje přidat nové funkce umělé inteligence do aplikace Zdraví, ale zatím nejsou známy žádné konkrétní podrobnosti.
  • Keynote, Numbers a Pages: Společně s iOS 18 Apple údajně plánuje aktualizovat svou sadu produktivních aplikací iWork o nové generativní funkce AI pro automatické generování snímků v Keynote, rychlejší psaní v Pages a další.
  • Mail, Fotky a Kondice: Tyto aplikace budou údajně „přepracovány“ s iOS 18, ale zatím nejsou známy žádné konkrétní podrobnosti.
  • Zprávy: Očekává se, že iOS 18 přidá do aplikace Zprávy podporu RCS, což zlepší  zasílání zpráv mezi iPhony a zařízeními Android tím, že umožní posílat fotky a videa ve vyšším rozlišení, zvukové zprávy, indikátory psaní, potvrzení o přečtení a další. Proslýchalo se také, že aplikace Zprávy bude používat generativní umělou inteligenci k efektivnějšímu automatickému doplňování vět.
  • Poznámky: Aplikace Poznámky bude schopna zobrazit matematický zápis, což uživatelům umožní zahrnout do poznámek více typů algebraických rovnic a vzorců. O aplikaci se také říká, že získá vestavěný nástroj pro nahrávání zvuku, což eliminuje potřebu přepínat na aplikaci Diktafon.
  • Safari: iOS 18 pravděpodobně do Safari přidá asistenta procházení, který by mohl shrnout webové stránky a další. Mluvilo se také o nové funkci „Web Eraser“, která by uživatelům umožnila odstranit určité prvky z webových stránek.
  • Zkratky: S iOS 18 budou uživatelé údajně moci snadněji automatizovat složité úkoly pomocí aplikace Zkratky.