Pokud jste fanoušky klasických her pro Nintendo a vlastníte iPhone, máme pro vás skvělou zprávu. Společnost Apple nedávno aktualizovala své pokyny pro kontrolu aplikací, aby povolila emulátory her v App Store.



Tato změna otevírá nové možnosti pro hraní oblíbených retro her na moderních zařízeních. Pokračujte ve čtení, abyste se dozvěděli, co se změnilo a jak můžete začít hrát tyto hry.

Zásady App Store společnosti Apple: Co se změnilo

V dubnu 2024 společnost Apple upravila své pokyny pro kontrolu aplikací, aby povolila emulátory retro herních konzolí na ‌App Store‌. To znamená významnou změnu, protože emulátory již dlouho existují. Herním emulátorům se podařilo v průběhu let několikrát proniknout do App Store pomocí skrytých funkcí, ale Apple je až dosud výslovně nepovolil. Změna pravidel, která umožňuje emulátory her, je celosvětová.

ROMS: Váš zdroj retro her

Zatímco emulátory jsou samy o sobě legální, je důležité pochopit zákonnost týkající se držení a používání ROM her (Read-Only Memory). ROM jsou digitální kopie her, a přestože jejich stahování bez řádného vlastnictví je nezákonné, existují legální způsoby, jak tyto soubory získat. Uživatelé mohou legálně získat ROM hry pomocí svých vlastních herních kazet se čtečkou ROM nebo stažením her z webových stránek, které nabízejí klasické hry ve veřejné doméně nebo pod licencí Creative Commons. Někteří vývojáři také vydávají své hry nebo ROM zdarma v rámci propagačních kampaní nebo pro účely archivace.

Delta: Nejlepší dostupný herní emulátor

Mezi různými dostupnými emulátory je Delta od vývojáře Riley Testuta‌. Široká kompatibilita Delty je klíčovou funkcí, která podporuje více systémů, jako je Nintendo Entertainment System (NES), Super Nintendo Entertainment System (SNES) a různé iterace Game Boy až po Nintendo DS. To, co dělá Deltu obzvlášť zajímavou, je její propracované rozhraní, které věrně napodobuje klasické herní konzole.

Emulátor Delta umožňuje:

  • Komplexní podpora systému: Emuluje NES, SNES, Nintendo 64, Game Boy prostřednictvím Nintendo DS, čímž zajišťuje širokou škálu her.
  • Adaptivní ovládací prvky: Nabízí přizpůsobitelné ovládací prvky na obrazovce a podporu externích herních ovladačů, které se přizpůsobí vašemu preferovanému hernímu stylu.
  • Uložit stavy a cheatové kódy: Umožňuje kdykoli uložit hru a integrovat cheatové kódy, což zvyšuje flexibilitu hry.
  • Cloudová synchronizace a nahrávání ROM: Delta neobsahuje žádné hry, ale dokáže otevřít soubory zip, které se nahrávají na iCloud Drive, Dropbox nebo Google Drive. Cloudová podpora také umožňuje synchronizaci průběhu mezi zařízeními.
  • Podpora místního multiplayeru: Delta podporuje lokální multiplayer pro hry NES, SNES a N64, což umožňuje až čtyřem hráčům hrát hry společně, což z něj dělá fantastickou volbu pro zábavu.
  • Podpora AirPlay: Zahrnuje možnost streamovat hry do Apple TV přes AirPlay