Tesla se příští týden chystá k soudu v rámci dlouhodobého soudního sporu o bezpečnost její asistenční technologie Autopilot. Tesla doufá, že Apple dokáže, že byl řidič při smrtelné autonehodě rozptýlen jeho iPhonem, když seděl za volantem.



Tesla čelí soudnímu řízení o smrti ze strany rodiny Wei „Waltera“ Huanga, bývalého inženýra společnosti Apple, který byl zabit při autonehodě v roce 2018. Huang jel po US Highway 101 v Mountain View v Kalifornii, když jeho Model X narazil do bezpečnostní bariéry, když vůz řídil autopilot. Huangova rodina tvrdila, že systém autopilota Tesly je nedostačující a že za Huangovu smrt je odpovědná Tesla. Tesla mezitím tvrdila, že Huang hrál hru na svém telefonu, když došlo k nehodě. Po vlastním vyšetřování Národní rada pro bezpečnost dopravy dospěla k závěru, že data z Huangova iPhonu nebyla dostatečně konkrétní, aby zjistila, zda řidič držel telefon v době nehody. Vyšetřování však zjistilo, že hra (Sega’s Total War: Three Kingdoms) běžela v popředí na Huangově telefonu.

Nakonec NTSB jako důvod nehody uvedla „omezení“ systému Autopilot a Huangovu nedostatečnou reakci způsobenou pravděpodobně rozptýlením herní aplikace pro mobilní telefony a přílišným spoléháním se na Autopilota. Jak však tento týden uvedla agentura Bloomberg, Tesla se obrací na Apple a doufá, že společnost bude schopna pomoci dokázat, že Huang aktivně hrál hru, když došlo k nehodě. Podle záznamů z tohoto týdne získala Tesla čestné prohlášení od Jamese Hardinga, inženýra Applu, který analyzoval data z Huangova telefonu. Tyto údaje podle Hardinga naznačují možnou interakci uživatele, což může být dotyk obrazovky nebo stisknutí tlačítka. Právníci Huangovy rodiny říkají, že Apple „tajně“ spolupracuje s Teslou. Rodina údajně požádala Apple, aby poskytl další informace, ale Apple argumentuje tím, že by neměl předávat důvěrné materiály.