Apple konečně vydal nový iPad Pro, který obsahuje spoustu nových funkcí, na které se vyplatilo čekat. Od nového OLED displeje po čip M4 je iPad Pro 2024 nepopiratelně velmi zajímavý.



Shrnuli jsme některé z nejzajímavějších změn, které stojí za zvážení při rozhodování o nákupu.

  • OLED displej – 11palcový i 13palcový iPad Pro‌ má displej Ultra Retina XDR, který využívá tandemovou technologii OLED, což jsou v podstatě dva displeje naskládané na sebe. Můžete očekávat jasnější světla, hlubší černou a lepší detaily ve stínech a slabém osvětlení a navíc je zde možnost nanotextury pro omezení odlesků.
  • Čip M4 – M4 je postaven pomocí 3nm procesu druhé generace se třemi nebo čtyřmi výkonnými jádry a šesti jádry s účinností. Výkon CPU je 1,5x vyšší ve srovnání s M2 a GPU má hardwarově akcelerované síťové stínování a ray tracing. M4 má také vůbec nejvýkonnější Neural Engine, který je schopen vykonat 38 bilionů operací za sekundu.
  • Tenký design – 13palcový ‌iPad Pro‌ s tloušťkou 5,1 mm je nejtenčím zařízením, které Apple dosud vyrobil, dokonce tenčí než iPod nano. 11palcový model není o moc tlustší s 5,3 mm a oba mají tenké rámečky pro maximální prostor na obrazovce. 11palcový model váží pod kilo a 13palcový model je těsně nad.
  • Kamera – Apple přesunul přední kameru na šířku ‌iPadu Pro‌, takže je ve správné poloze pro FaceTime a videohovory, když je připojena ke klávesnici.
  • Příslušenství – K ‌iPadu Pro‌ patří nová klávesnice Magic Keyboard a Apple Pencil Pro. Klávesnice má větší trackpad s haptickou odezvou, hliníkovou opěrku dlaní a funkční řádek pro ovládání jasu a hlasitosti. Apple Pencil Pro obsahuje nové gesto zmáčknutí pro výběr nástrojů, hmatovou zpětnou vazbu a gyroskop, který přidává podporu pro přesnější ovládání.

Pokud máte ‌iPad Pro s čipem M2‌, pravděpodobně nemusíte kupovat nový model, ale pro cokoliv staršího je to velký upgrade, který přidává spoustu nových funkcí.