Společnost Adobe vydala aktualizaci aplikace Lightroom pro iPad a Mac, která obsahuje novou funkci Generative Remove využívající umělou inteligenci, která dokáže odstranit jakýkoli prvek z fotografie jediným kliknutím.



Funkce nedestruktivně odstraňuje nežádoucí objekty na snímcích a inteligentně porovnává odstraněnou oblast s obsahem generovaným AI, který odpovídá okolní fotografii. Generative Remove dokáže opravit vše od nechtěného odrazu ve vodě až po drobky na ubrusu při fotografování jídla. Pracuje s komplikovaným pozadím a lze jej použít k odstranění rušivých vlivů z obrázků nebo k retušování fotografií.

Podle Adobe mohou uživatelé očekávat, že uvidí vysoce kvalitní, realistické a ohromující výsledky. Funkce Generate Remove je založena na Adobe Firefly, generativních funkcích umělé inteligence, které byly dříve dostupné ve Photoshopu. K dispozici jsou také automatické předvolby pro rozostření objektivu, což je funkce, která dokáže přidat efekty rozostření jakékoli části fotografie, a navíc Rozostření objektivu zahrnuje vylepšenou detekci objektu. Mezi další vylepšení patří optimalizace HDR, zjednodušený panel nástrojů na ‌iPadu‌ a okamžitý přístup ke knihovnám fotografií pro rychlejší úpravy.