Minulý týden někteří uživatelé hlásili, že aktualizace iOS 17.5 obsahuje chybu, která způsobila, že se staré fotografie, které byly smazány, znovu objevily v aplikaci Fotky. Apple rychle vydal aktualizaci iOS 17.5.1, aby problém vyřešil.



Pro mnoho uživatelů však bylo jeho vysvětlení „poškození databáze“ v poznámkách k vydání příliš stručné a nerozptýlilo jejich obavy o soukromí. Apple nyní nabídl další podrobnosti o problému a o tom, co jej způsobilo. V rozhovoru pro 9to5Mac Apple údajně řekl, že problém nemá nic společného s funkcí iCloud Fotky a společnost nikdy neměla přístup ke smazaným fotografiím. Poškozená databáze na postižených zařízeních byla spíše příčinou opětovného zobrazení smazaných fotografií. Jinými slovy, odstraněné fotky, které byly obnoveny, byly umístěny lokálně a nikdy neopustily tato zařízení.

Apple uvedl, že v některých vzácných případech iOS 17.5 neúmyslně obnovil soubory z poškozených dat a znovu naplnil aplikaci Fotky smazanými obrázky. Apple tvrdil, že problém ovlivnil malý počet uživatelů a malý počet fotografií. Aby vysvětlil zprávy, že některé obnovené fotografie byly velmi staré, Apple uvedl, že v některých případech mohla být poškozená data zkopírována z jednoho zařízení do druhého při obnově místní zálohy, provádění přenosu mezi zařízeními nebo obnovování zálohy zařízení.

Jedno tvrzení zveřejněné na Redditu, které bylo mezitím smazáno, tvrdilo, že fotografie uživatele se znovu objevily na iPadu, který byl vymazán a prodán příteli. Apple uvedl, že k tomu nemohlo dojít, pokud by uživatel zařízení před prodejem vymazal pomocí možnosti Vymazat veškerý obsah a nastavení. Je zajímavé, že aktualizace iOS 17.5.1 neodstraňuje žádné dříve smazané fotografie, které se znovu objevily po aktualizaci na iOS 17.5. Uživatelé tedy budou muset tyto snímky znovu ručně smazat a budou přesunuty do alba Nedávno smazané v aplikaci Fotky, kde zůstanou po dobu 30 dnů.