Společnost ByteDance podala žalobu na americkou vládu ve snaze zastavit návrh zákona požadující, aby byl TikTok během několika měsíců prodán společnosti mimo Čínu, jinak by by byl zakázán.



Zákon o ochraně Američanů před zahraničními nepřáteli, který byl schválen v dubnu, vyžaduje, aby společnost ByteDance prodala aplikaci TikTok do devíti měsíců s možností tříměsíčního prodloužení, pokud dohoda probíhá. Pokud TikTok nebude prodán, bude zakázán. ByteDance nazývá toto jednání „protiústavním“ a říká, že neexistuje žádná cesta, jak by TikTok mohl ve Spojených státech nadále fungovat. Pokud by to bylo potvrzeno, umožnilo by to vládě rozhodnout, že společnost již nesmí vlastnit a zveřejňovat platformu, kterou vytvořila.

Žaloba tvrdí, že zákon porušuje první dodatek, a tvrdí, že „spekulativní a analyticky chybné“ obavy o bezpečnost a manipulaci s obsahem nejsou dostatečným důvodem pro omezení svobody projevu 170 milionů uživatelů TikTok v USA. ByteDance také tvrdí, že by bylo technologicky nemožné předat zdrojový kód TikTok novému majiteli, protože by trvalo roky, než by se noví inženýři s kódem dostatečně seznámili, aby mohli provádět běžnou údržbu, a navíc by kód musel být přepracován, aby se nepoužíval. Což nelze provést za 270 dní. Čínská vláda prohlásila, že bude „rozhodně proti“ jakékoli snaze prodat TikTok americké společnosti a Čína bude muset prodej schválit. ByteDance již přesunul data amerických uživatelů na servery vlastněné společností Oracle, ale američtí zákonodárci se domnívají, že to k ochraně uživatelů nestačí.