Apple plánuje vydat nový 24palcový iMac již v roce 2024, takže do konce roku bychom mohli vidět nový model s čipem M4. Apple pracuje na přepracování celé řady Maců s čipy M4 zaměřenými na umělou inteligenci, včetně ‌iMacu‌.



V dnešním článku si ukážeme vše, co víme o novém ‌iMacu s čipem M4‌.

Čip M4

Očekává se, že 24palcový ‌iMac‌ bude obsahovat čip M4, což je stejný čip, který Apple použil pro nejnovější modely iPadu Pro. iMacy nyní obsahují čip M3. M4 je postaven na stejné 3nanometrové technologii jako M3, ale je to čip druhé generace s určitými vylepšeními rychlosti a efektivity. V benchmark testu Geekbench se ukázalo, že čip M4 je až o 25 procent rychlejší než čip M3, což je pozoruhodný skok ve výkonu. M3 měl jednojádrové skóre 3 087 a vícejádrové skóre 11 702, zatímco M4 měl jednojádrové skóre 3 695 a vícejádrové skóre 14 550. Čip M4 má 10jádrový CPU a 10jádrový GPU, který obsahuje šest účinných jader a čtyři výkonná jádra. Existuje varianta čipu M4 s 9jádrovým CPU, kterou Apple použil v ‌iPadu Pro‌, ale je nepravděpodobné, že by tento čip byl nabízen v ‌iMacu‌.

Design

Apple naposledy přepracoval design ‌iMacu‌ v roce 2021 a neexistují žádné známky toho, že by byl v plánu nový vzhled. Je pravděpodobné, že nový model iMacu‌ v roce 2024 se zaměří spíše na vnitřní změny než na jakékoli změny designu. ‌iMac‌ je all-in-one zařízení, které kombinuje počítač a displej. Měří pouhých 11,5 mm a má tenký profil, který se snadno vejde na stůl. Dodává se v řadě jasných barev.

Větší iMac?

Přetrvávaly zprávy o iMacu s větší obrazovkou, který má displej o velikosti přibližně 30 palců, ale toto zařízení bylo v polovině roku 2023 stále v rané fázi vývoje a není jasné, kdy by mohlo být vydáno. Existuje možnost, že bychom se ho mohli dočkat někdy v roce 2025, ale v roce 2024 to pravděpodobně nebude.

Datum vydání

V dubnu Mark Gurman z Bloombergu řekl, že nový 24palcový ‌iMac‌ s čipem M4 bude vydán pravděpodobně „kolem konce roku“. Apple někdy pořádá keynote v říjnu nebo listopadu, kdy se očekávají nové Macy, takže v tomto časovém období by mohl být vydán. Očekává se také, že Apple do konce roku vydá nový model MacBooku Pro a Macu mini. ‌iMac‌ byl naposledy aktualizován v říjnu 2023.