Slyšeli jsme spoustu zpráv o tom, že iOS 18 bude obsahovat nové funkce umělé inteligence, protože sám CEO společnosti Apple Tim Cook mnohokrát potvrdil, že společnost pracuje na funkcích generativní umělé inteligence.



Nyní zpráva tvrdí, že uživatelé budou mít možnost zobrazit souhrn dlouhých textových zpráv pomocí AI. Podle AppleInsider bude mít generativní umělá inteligence Apple schopnost shrnout dlouhé texty. Zpráva říká, že AI dokáže detekovat všechny dostupné relevantní informace, jako jsou společnosti, lidé a místa uvedená v textu. „Například, pokud se jméno objeví v horní části textu, software pravděpodobně rozpozná jméno jako jméno patřící autorovi textu,“ uvádí zpráva. Web vysvětluje, že funkce souhrnu může využívat informace ze Safari a aplikace Zprávy, ale potenciálně bude fungovat také s libovolnými textovými poli nebo digitálními dokumenty. Začátkem tohoto roku našel 9to5Mac v kódu iOS 17.4 důkazy o novém rámci nazvaném „SiriSummarization“.

Apple vyvíjí svůj vlastní jazykový model, aby běžel zcela offline, ale také jedná s OpenAI a Google o licencování jejich technologií pro iOS 18. Ale na základě zdrojů AppleInsider bude funkce shrnutí pro Safari a Zprávy fungovat zcela offline pomocí jazyka Ajax společnosti Apple. Jazykový model běžící zcela offline zaručuje rychlejší odezvy a také více soukromí, protože vše se děje na zařízení a nevyžaduje odesílání dat na servery třetích stran. Během hovoru s investory Tim Cook znovu naznačil práci Apple na AI a řekl, že společnost má oproti svým konkurentům výhody. Podle něj jedinečná kombinace bezproblémové integrace hardwaru, softwaru a služeb odliší společnost od konkurence, pokud jde o AI.