Apple plánuje zásadní přepracování Siri v iOS 18 a Mark Gurman z Bloombergu říká, že aktualizace umožní ‌Siri‌ poprvé ovládat všechny jednotlivé funkce v aplikacích, čímž se rozšíří rozsah funkcí, které může Siri provádět.



‌Siri‌ bude moci dělat věci, jako je otevírat konkrétní dokumenty, přesouvat poznámku z jedné složky do druhé, smazat e-mail, shrnout článek, poslat e-mailem webový odkaz a otevřít konkrétní zpravodajský web v Apple News. Apple plánuje použít AI k analýze toho, co lidé dělají na svých zařízeních, a automaticky povolit funkce ‌Siri‌. Aby se to stalo, museli inženýři Applu přepracovat základní software ‌Siri‌ pomocí velkých jazykových modelů nebo LLM, což je také technologie, která byla použita pro chatboty, jako je ChatGPT. Apple pracuje na dohodě s OpenAI o integraci technologie ChatGPT do ‌iOS 18‌ a také jedná s Googlem o začlenění Gemini, ale Siri‌ pravděpodobně spoléhá na vlastní LLM společnosti Apple.

Při spuštění bude nová funkce ‌Siri‌ omezena na aplikace Apple a ‌Siri‌ bude moci reagovat pouze na jeden příkaz najednou. Apple chce, aby ‌Siri nakonec‌ mohla reagovat na více příkazů, jako je pořízení fotografie a její odeslání někomu ve zprávě. Zatímco nové funkce ‌Siri‌ budou představeny na WWDC 2024, Apple údajně neplánuje jejich vydání v září, kdy bude vydán ‌iOS 18‌. Místo toho bude ‌Siri‌ přepracována v budoucí aktualizaci ‌iOS 18‌, která má být představena v roce 2025. Základní úlohy umělé inteligence v ‌iOS 18‌ budou zpracovány na zařízení, ale pokročilejší možnosti budou záviset na cloudových serverech společnosti Apple. WWDC 2024 má začít v pondělí 10. června.