Posun společnosti Apple k vývoji vlastní technologie AI byl dnes podrobně popsán ve zprávě The New York Times. S odvoláním na zdroje zpráva vysvětluje, že rozhodnutí předělat Siri bylo rozhodnuto začátkem loňského roku nejvyššími vedoucími pracovníky Applu.



Senior viceprezident softwarového inženýrství Craig Federighi a senior viceprezident pro strojové učení a strategii AI John Giannandrea prý strávili několik týdnů testováním ChatGPT OpenAI, aby pochopili, jak je možné, že tento konkurent způsobil, že ‌Siri‌ vypadá zastarale. Vedení se prý obává, že AI ohrožuje prodej iPhonu, protože má potenciál stát se působivějším operačním systémem s ekosystémem AI aplikací. Apple se zjevně obává, že se ‌iPhone‌ stane „hloupou cihlou“ ve srovnání s jinými technologiemi. Tento závěr spustil významnou reorganizaci v Applu uprostřed odhodlání dohnat náskok ve vývoji nástrojů AI. Společnost se rozhodla přerozdělit zaměstnance a zdroje směrem k umělé inteligenci a změna strategie přispěla k rozhodnutí zrušit projekt Apple Car.

Nadcházející modely iPhone 16 budou mít údajně více paměti pro podporu funkcí AI. Očekává se, že Apple na WWDC 10. června představí řadu nástrojů umělé inteligence, včetně vylepšené verze ‌Siri‌, která je více konverzační a schopná, se schopností „chatovat“ spíše než pouze odpovídat na jednotlivé dotazy. Společnost pracuje na tom, aby ‌Siri‌ lépe zvládala úkoly, jako je nastavení minutek, vytváření schůzek v kalendáři, přidávání položek do aplikace Připomínky a shrnutí textu. Apple plánuje uvést na trh novou verzi ‌Siri‌ jako soukromější alternativu konkurenčních služeb AI, protože většina požadavků bude zpracována na zařízení, nikoli vzdáleně v datových centrech. Další informace najdete v celém článku The New York Times.