‌iPad Air‌ je z velké části stejný jako předchozí generace, s jednou velkou výjimkou: velikostí obrazovky. K dispozici je 10,9palcová verze a 12,9palcová verze, takže iPad Air‌ je podobný ‌iPadu Pro‌.



Obě verze jsou vybaveny čipem M2 a postrádají kvalitnější displej jako ‌iPad Pro‌. V dnešním článku se podíváme na to, co na toto zařízení říkají recenzenti a jejich první dojmy.

Větší velikost

13palcový ‌iPad Air‌ váží méně než předchozí generace 12,9palcového ‌iPadu Pro‌, ale není tak lehký jako ‌iPad Pro‌ s M4. Engadget uvedl, že 13palcový model nabízí solidní volbu pro někoho, kdo chce velký displej, ale nepotřebuje funkce ‌iPadu Pro‌.

„Nezní to jako zásadní rozdíl, ale stačilo mi to, abych se cítil pohodlněji při používání iPadu Air. Stále je o něco nemotornější, než bych si přál, a stále je těžší a tlustší než nový 13palcový iPad Pro. Ale je o něco levnější; za tu cenu jsem ochoten přistoupit na malý kompromis.“

CNET poukázal na to, že název „Air“ ztratil svůj význam, protože Pro je tenčí a lehčí.

„První zařízení s názvem „Air“, MacBook Air, se jmenovalo Air, protože bylo super tenké. Teď to již postrádá smysl, protože iPad Pro je ve skutečnosti tenčí. iPad Air však zdaleka není robustní; je to stejně vypadající tablet jako předchozí modely iPadu Pro nebo iPadu Air. Souhlasím s tím, že výraz „Air“ ztratil svůj význam (pokud nemluvíme o tom, že je pouze lehčí ve funkcích a výkonu). Navrhoval bych zbavit se názvu „Air“ a nazvat jej iPad Pro a poté změnit iPad Pro na iPad Ultra.“

Čip M2

Čip ‌M2‌ v ‌iPadu Air‌ je stejný čip jako v předchozí generaci ‌iPadu Pro‌. The Verge uvedl, že je to „rychlý a spolehlivý čip“ a podle srovnávacích testů běží stejně v ‌iPadu Air‌ jako v ‌iPadu Pro‌.

Ars Technica uvedla, že čip ‌M2‌ je solidní skok od M1. Společnost dodala, že ‌M2‌ je nepochybně dostatečně výkonný na to, aby dělal vše, k čemu lidé v současnosti používají iPady.

Kvalita displeje

‌iPad Air‌ má LCD displej, který není tak dobrý jako OLED displej iPadu Pro nebo předchozí generace 12,9palcového Padu Pro‌, ale podle společnosti Engadget je více než dostatečně jasný pro vnitřní použit. Hlavní nevýhodou je chybějící vyšší snímková frekvence a žádná podpora technologie ProMotion.

Mashable porovnal ‌iPad Air‌ s iPadem‌ Pro s ‌OLED ‌displejem a řekl, že může být obtížné rozpoznat rozdíl v dobrém osvětlení, ale v „náročných světelných situacích“, jako je jasně osvětlená kancelář nebo venku, je displej ‌iPadu Pro‌ mnohem lepší.

Další funkce

Přemístěná kamera na kraj představuje solidní zlepšení a Engadget řekl, že je to skutečně užitečné pro videohovory.

„Tato kamera je v podstatě stejná jako ta v posledním iPadu Air, ale nyní, když je na kraji, je mnohem lepší pro videohovory, když ji používáte s klávesnicí. Vlastně bych teď zvažoval pracovní hovory s iPadem, což jsem dříve nemohl.“

The Verge uvedl, že přemístěná kamera je jedinou patrnou změnou na ‌iPadu Air‌.

„Apple přesunul přední kameru doprostřed okraje na šířku, což znamená, že ji mohu používat pro videohovory, aniž bych vypadal, jako bych neustále zíral nahoru a pryč od obrazovky. To je skvělá změna, kterou Apple měl udělat už dávno. Pokud si chcete koupit iPad Air, doporučil bych tento oproti předchozí generaci.“ Dalším bonusem je počáteční úložný prostor 128 GB, oproti 64 GB u modelu předchozí generace, spolu s možností 1 TB maximálního úložiště.

Výdrž baterie je uváděna jako 10 hodin, ale Mashable dokázal získat celých 13 hodin na jedno nabití při sledování videí v aplikaci TikTok.