Média a někteří YouTubeři se podělili o své názory na nový iPad Pro v oficiálních recenzích. V dnešním článku se na ně podíváme. Jak si tedy toto zařízení vede u recenzentů? Podíváme se na také na videa.



Písemné recenze

S čipy M4, OLED displeji a tenkým a lehkým designem představují nové modely ‌iPadu Pro‌ významný upgrade oproti verzím předchozí generace.

Výkon čipu M4

‌iPad Pro‌ je vybaven čipem M4, a jak zdůrazňuje Engadget, nabízí více výkonu, než dokážete využít.

Gizmodo provedl test vykreslování Octane X, který trval 1 minutu a 53 sekund s M4 a stejný test na MacBooku Air s čipem M3 trval 57 sekund.

„Pokud spustím Octane X na nejnovějším MacBooku Air se stejným množstvím paměti RAM jako na iPadu Pro, spustí se scéna za přibližně 57 sekund. Není mnoho způsobů, jak porovnat iPad s Macem. Za prvé, iPad nemá jednoduchý a zavedený způsob sledování snímkových frekvencí ve hrách. Ale pro argumentaci jsem nahrál Resident Evil 4 na iPad Pro 2024, iPad Pro 2022 a M3 MacBooku Air. Všechny běžely s relativně solidním výkonem při výchozím nastavení od nízkých do středních hodnot. Na iPadu nejsou žádné grafické možnosti, ale oba vypadají identicky napříč staršími a novými tablety.“

Podle The Verge získal ‌iPad Pro‌ s M4 o 50 procent vyšší skóre než verze s M3 v benchmarkový testech, ale i když je rychlejší, nevypadá to, že o 50 procent. Pravděpodobně neexistuje způsob, jak poznat rozdíl mezi 9jádrovými a 10jádrovými modely iPadu Pro‌.

„Aplikace se s M4 načítají a uzavírají o půl taktu rychleji, dokonce i složité hry běží dokonale plynule (stále nemůžu uvěřit, jak dobře Call of Duty: Warzone Mobile na tomto zařízení vypadá) a iMovie vykresluje video znatelně rychleji než na 11palcovým M2 iPadu Pro. Jednotlivě to nejsou ohromující upgrady, ale zvláště pokud děláte hodně intenzivní práce s fotografiemi a videem nebo dokonce milujete dlouhé sezení ve Warzone, je to skutečný nárůst výkonu.“

Software

I přes neuvěřitelný výkon, který čip M4 přináší, recenzenti poukazovali na nedostatky iPadOS. Jason Snell ze Six Colours řekl, že ‌iPad Pro‌ je schopen zpracovat v podstatě jakýkoli úkol, který je schopen provést, ale že je zklamán omezeními iPadOS.

Dlouholetý uživatel ‌iPadu‌ Federico Viticci z MacStories nesdílel úplnou recenzi nového ‌iPadu‌, ale napsal článek poukazující na mnohé nedostatky iPadOS. Stojí za přečtení, abyste viděli, jaké to je používat ‌iPad‌ jako hlavní stroj, s důrazem na problematické body multitaskingu, omezené aplikace a další.

Joanna Stern z Wall Street Journal řekla, že používání ‌iPadu Pro‌ je jako řídit Ferrari na golfovém hřišti, protože operační systém založený na iPhonu brání tomu, co by ‌iPad‌ mohl dělat.

Gizmodo uvedl, že navzdory kreativním aplikacím dostupným na ‌iPadu‌ stále nejde o přímou konkurenci MacBooku a není to dobrá platforma pro ty, kteří chtějí multitasking ve více oknech.

Téměř každá recenze zmiňovala nedostatky iPadOS jako hlavní chybu nových modelů ‌iPadu Pro‌.

OLED displej

Engadget uvedl, že nový ‌iPad Pro‌ je neuvěřitelně jasný, ostrý a zářivý bez ohledu na úkol. Přechod z LCD na OLED je obrovský upgrade, ale aktualizace z mini-LED modelu nebude tak působivá.

„Vše je neuvěřitelně jasné, ostré a živé, ať už prohlížím web, upravuji fotografie, sleduji filmy nebo hraji hry. Nemohu dostatečně zdůraznit, jak nádherná je tato obrazovka – tento týden mám let a nemůžu se dočkat, až ho strávím sledováním filmů. Sledování výběru scén z Interstellar ukazuje možnosti HDR a také kontrast mezi temnotou vesmíru a jasem okolních hvězd a galaxií, zatímco živější scény měly hluboké a nádherné barvy.“

The Verge uvedl, že OLED displej „funguje krásně“ a že barvy mohou dokonce mohou mít více odlesků a odrazů, než se očekávalo.

„Všechny tradiční výhody OLED displeje jsou okamžitě patrné: protože OLED řídí každý pixel samostatně, získáte mnohem bohatší černou, takže políčka nad a pod videem prostě zmizí v rámečku a fotografie vypadají mnohem dynamičtěji. Barvy jsou neuvěřitelně živé.“

Design

Jason Snell ze společnosti Six Colors uvedl, že i když byl vnitřek ‌iPadu Pro‌ aktualizován, vypadá hodně jako tenčí verze modelu z roku 2018. Jedná se o „dobrý design“, který nebylo třeba aktualizovat, ale díky nižší hmotnosti je držení v jedné ruce méně nepříjemné. Nadále existuje pouze jeden port Thunderbolt 4, který omezuje připojení externích zařízení a nabíjení současně.

The Independent uvedl, že tenký design je nejnápadnější funkcí ‌iPadu Pro‌, a přestože je tenký, je odolný.

„Větší ze dvou modelů iPadu Pro bere dech. S tloušťkou 5,1 mm je nejen mnohem tenčí než poslední iPad Pro, který měl tloušťku 6,4 mm, ale ve skutečnosti je tenčí než jakýkoli produkt, který Apple předtím vyrobil. Je tenčí než maličký iPod nano, ačkoli Apple říká, že je stejně pevný a odolný jako předtím. V ruce nedochází k žádnému ohýbání nebo vrzání, i když se jej pokusíte otočit.“

Apple Pencil Pro a Magic Keyboard

Jason Snell ze Six Colors řekl, že Magic Keyboard je vylepšením původního modelu díky funkční řadě, většímu trackpadu a přidání haptické zpětné vazby.

Engadget uvedl, že Magic Keyboard je tenčí a lehčí než dříve, takže je kompaktnější a přenosnější.

Podle iMore gesto zmáčknutí ‌Apple Pencil‌ Pro šetří zbytečné pohyby rukou a zjednodušuje navigaci.

Další funkce

Apple přesunul kameru na okraj ‌iPadu‌ na šířku, což znamená, že pro videohovory je nyní ve správné orientaci, když je ‌iPad‌ připojen ke klávesnici, a to se recenzentům líbí. CNBC uvedla, že kamera je „konečně na správném místě“.

iMore komentoval reproduktory a řekl, že „zní docela dobře“ jak pro sledování televizních pořadů, tak pro videohovory.

Videorecenze