Skladby od umělců pod vydavatelstvím UMG jsou nyní opět k dispozici tvůrcům na TikToku poté, co byl vyřešen spor o licenční poplatky a zásady AI. Tím se vrátil dlouhý seznam umělců, včetně Bad Bunny, Sting, The Weeknd, Alicia Keys, Drake, Billie Eilish a další.



Tvůrci mohou na TikToku ve svých krátkých videích používat skladby od populárních umělců díky licenčním dohodám s velkými vydavatelstvími. Smlouva s UMG (Universal Music Group) však vypršela na konci ledna a vydavatelství odmítlo podepsat podmínky navržené společností TikTok – což by znamenalo nižší licenční poplatky a povolené AI verze jejich písní. Když nebylo dosaženo žádné dohody, písně od umělců, kteří se nacházejí pod vydavatelstvím UMG byly staženy z platformy.

Písně Taylor Swift se na TikTok vrátily minulý měsíc poté, co se zjevně dohodla s ByteDance. Mohla to udělat, protože zpěvačka a skladatelka si ponechává autorská práva a používá UMG pouze pro distribuci. Spor je nyní vyřešen a všichni umělci zpět. Vypadá to, že UMG získala část nebo všechny licenční poplatky, o které usilovala, a také dosáhla dohody o tom, co lze a co nelze dělat s AI. Společnost ByteDance také uvedla, že zajistí, aby nástroje AI byly vyvíjeny zodpovědně.