Apple dnes představil mnoho nových funkcí zpřístupnění, které budou vydány koncem tohoto roku, s aktualizacemi softwaru iOS 18, iPadOS 18, macOS 15 a visionOS 2. Oznámení přichází jeden den před Světovým dnem zvyšování povědomí o zpřístupnění.



Mezi klíčové nové funkce zpřístupnění pro iPhone nebo iPad budou patřit:

  • Sledování očí
  • Hudební haptika
  • Hlasové zkratky
  • Vehicle Motion Cues (Náznaky pohybu vozidla)

Uživatelé Maců získají možnost přizpůsobit si klávesové zkratky VoiceOver, zatímco Vision Pro získá systémové živé titulky, snížení průhlednosti a ztlumení blikajících světel.

Sledování očí

Apple říká, že funkce Sledování očí na iPhonu a iPadu umožní uživatelům procházet systémová rozhraní a aplikace pouhým okem: „Funkce sledování očí, poháněná umělou inteligencí, poskytuje uživatelům možnost procházení iPadu a iPhonu pouhým okem. Funkce navržená pro uživatele s tělesným postižením, využívá přední kameru k nastavení a kalibraci během několika sekund a díky strojovému učení na zařízení jsou všechna data použitá k nastavení a ovládání této funkce bezpečně uložena v zařízení a nejsou sdílena s Apple.“ Funkce funguje v aplikacích iPadOS a iOS a nevyžaduje další hardware ani příslušenství.

Hudební haptika

Když je tato funkce zapnutá, Taptic Engine iPhonu bude přehrávat jemné vibrace, které odpovídají zvuku hudby: „Hudební haptika je nový způsob, jak pro neslyšící nebo nedoslýchavé uživatele zažít hudbu na iPhonu. Když je tato funkce zpřístupnění zapnutá, Taptic Engine v iPhonu přehrává klepání, textury a jemné vibrace se zvukem hudby.“ Hudební haptika funguje na milionech skladeb v katalogu Apple Music a bude k dispozici jako API pro vývojáře, aby funkci ve svých aplikacích zpřístupnili.

Hlasové zkratky

Hlasové zkratky umožní uživatelům iPhonu a iPadu přiřadit „vlastní výroky“, kterým Siri rozumí, spouštět zkratky a provádět složité úkoly.

Vehicle Motion Cues (Náznaky pohybu vozidla)

Tato funkce je navržena pro snížení nevolnosti při sledování obrazovky iPhonu nebo iPadu v jedoucím vozidle: „Animované body na okrajích obrazovky představují změny v pohybu vozidla, aby pomohly snížit nevolnost, aniž by narušovaly hlavní obsah. Pomocí senzorů zabudovaných do iPhonu a iPadu rozpoznává funkce, když je uživatel v jedoucím vozidle, a podle toho reaguje.“ Funkci lze nastavit tak, aby se na iPhonu zobrazovala automaticky, nebo ji lze zapnout a vypnout v Ovládacím centru.

CarPlay

CarPlay získá hlasové ovládání, barevné filtry a rozpoznávání zvuku. Rozpoznávání zvuku na CarPlay umožní řidičům nebo cestujícím, kteří jsou neslyšící nebo nedoslýchaví, zapnout výstrahy, aby byli upozorněni na klaksony a sirény.

Živé titulky na Vision Pro

visionOS 2 bude podporovat živé titulky, což uživatelům, kteří jsou neslyšící nebo nedoslýchaví, umožní sledovat text spolu s mluveným dialogem v živých konverzacích a ve zvuku z aplikací.