Apple je připraven ukončit zdlouhavé antimonopolní vyšetřování Evropské unie ohledně svého systému mobilních plateb tím, že konkurentům umožní přístup k technologii NFC v iPhonu, uvádí Financial Times.



Evropská komise obvinila Apple v roce 2022 z porušení zákona o hospodářské soutěži a tvrdila, že Apple bránil konkurentům v přístupu k technologii NFC (Near Field Communication), aby zvýhodnil Apple Pay. V reakci na tato obvinění Apple zjevně v lednu učinil několik závazků vůči Evropské komisi, které nyní, jak se zdá, regulační orgány uspokojily. Financial Times s odvoláním na zdroje obeznámené s touto záležitostí tvrdí, že Apple souhlasil s tím, že poskytne vývojářům třetích stran otevřený přístup k NFC v ‌iPhonu‌. Tento přístup údajně nevyžaduje použití ‌Apple Pay‌ nebo Apple Wallet, což umožňuje konkurentům vytvářet si vlastní bezkontaktní platební řešení.

Londýnská platební aplikace Curve již projevila zájem o implementaci vlastního systému NFC na ‌iPhone‌, jakmile bude dohoda oficiální. Apple se údajně zavázal zachovat tuto otevřenost po dobu deseti let. Vyrovnání, které by mělo být dokončeno během několika příštích týdnů, by mělo Applu pomoci vyhnout se případné pokutě ze strany EU, která by mohla dosahovat až 10 % celosvětového ročního příjmu společnosti. Vzhledem k vykazovaným příjmům Applu ve výši 383 miliard dolarů v roce 2023 by pokuta mohla činit přibližně 40 miliard dolarů.