Apple čelí řadě „velmi vážných“ problémů s dodržováním zákona o digitálních trzích v Evropě, uvedla v rozhovoru pro CNBC evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestager.



Evropská komise zahájila vyšetřování společnosti Apple v březnu, aby zjistila, zda změny, které společnost provedla v EU splňují předpisy DMA. DMA vyžaduje, aby Apple poskytl vývojářům možnost distribuovat aplikace mimo App Store a bez poplatků‌. Apple implementoval podporu pro alternativní obchody s iOS 17.4, ale účtuje poplatek 0,50 euro za základní technologii za každé stažení po počátečním 1 milionu ročních instalací.

Vestager nevěří, že změny Applu splňují požadavky DMA. „Máme řadu problémů s Apple; považuji je za velmi vážné,“ řekla. „Velmi mě překvapilo, že máme takové podezření, že Apple požadavky nesplnil.“ Evropská komise plánuje zveřejnit závěry svého vyšetřování brzy, a pokud se zjistí, že Apple porušuje podmínky DMA, Evropská unie by mohla uložit pokutu až do výše pěti procent průměrného denního celosvětového příjmu Apple (více než 1 miliarda dolarů).