S nadcházejícími aktualizacemi iOS 18 a macOS 15 Apple plánuje zefektivnit aplikaci Nastavení, potvrdil dnes Mark Gurman z Bloombergu. Aplikace Nastavení na iPhonu a iPadu a Nastavení systému na Macu budou obsahovat aktualizované uživatelské rozhraní.



Aplikace Nastavení bude obsahovat přeorganizované a čistší rozložení, ve kterém je jednodušší navigace. Vyhledávání v aplikaci Nastavení se má také zlepšit, a to byl hlavní problém u předchozích verzí iOS a macOS. Konkrétně v systému iOS hledání možnosti v aplikaci Nastavení často nevrátí žádné výsledky nebo nesprávný výsledek. Například hledání „Optimalizace nabíjení“, nastavení na modelech iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max, nevyvolá rozhraní pro zapnutí funkce. Existuje několik dalších menších možností nastavení, které jsou při vyhledávání podobně nepřístupné.

Součástí změn plánovaných pro ‌iOS 18‌ a ‌macOS 15‌ jsou hlavní aktualizace Spotlight a vyhledávání v operačních systémech a také přepracovaná verze Siri, která je schopna ovládat všechny jednotlivé funkce v aplikacích. Společně by tyto aktualizace měly usnadnit přístup k některým skrytějším nastavením na zařízeních Apple. Na Macu prý Apple používá organizační systém zaměřený na „prioritu a celkovou důležitost“ a stejné změny by bylo možné provést i na iOS. Kategorie Oznámení a Zvuk v Nastavení systému budou přesunuty níže v seznamu a Obecná nastavení se přesunou nahoru v části Nastavení sítě. Tapeta a displeje se připojí k obecným nastavením a soukromí a zabezpečení budou vedle Touch ID a hesla.