Apple dnes na WWDC 2024 představil iPadOS 18. K dispozici je přizpůsobitelná domovská obrazovka, ovládací centrum a další. V iPadOS 18 si můžete přizpůsobit ikony a rozvržení domovské obrazovky s mnohem větší flexibilitou a nástroji než kdy předtím.



Můžete umísťovat aplikace kamkoli na obrazovku, aniž byste se řídili standardními pravidly mřížky z předchozích verzí iPadOS. Můžete také změnit barvy všech svých ikon pomocí jediné úpravy motivu. Ovládací centrum lze také přizpůsobit více než kdy dříve. Ovládací centrum, které nyní nabízí více stránek obsahu, poprvé podporuje aplikace třetích stran a můžete upravit, které ovládací prvky jsou k dispozici – a jejich velikost – přímo ze samotného ovládacího centra. iPadOS 18 bude obsahovat řadu vylepšení ve způsobu fungování aplikací pro iPad. Jedním z příkladů je nový panel karet, který najdete v horní části různých aplikací a nabízí ovládací prvky navigace. Panel karet se může změnit na nabídku postranního panelu, když potřebujete více možností. Další změnou je přidání animací do různých prvků v aplikacích.

Aplikace Kalkulačka je konečně k dispozici také na iPadu. Z nějakého důvodu byla Kalkulačka, stejně jako před ní Počasí, roky zanedbávána. Nyní její absence v iPadOS končí. Jak byste očekávali, aplikace Kalkulačka vypadá velmi podobně jako verze pro iOS a využívá větší displej iPadu, aby na obrazovce nabídl více tlačítek a ovládacích prvků najednou. Podporuje také dynamickou změnu velikosti při multitaskingu na iPadu. Ať už používáte Stage Manager, Split View nebo Slide Over, můžete si nastavit aplikaci tak, aby odpovídala vašim potřebám.

Math Notes je hlavní funkcí Kalkulačky, způsob, jak přirozeněji zapisovat a provádět výpočty – a je k dispozici jak v aplikaci Kalkulačka, tak v aplikaci Poznámky. Při používání aplikace Poznámky nyní Apple Pencil nabízí více funkcí pro ruční psaní. Pokud nejste velkým fanouškem toho, jak váš rukopis přirozeně vypadá, můžete si jej upravit pro krásnější design pomocí funkce Smart Script. iPadOS automaticky vylepší váš rukopis, aby vypadal přesně tak, jak chcete. Zkopírovaný text můžete dokonce vložit do Poznámek ve stylu vámi zvoleného rukopisu.

Zdroj: macrumors.com, 9to5mac.com