Apple dnes na WWDC představil svou sadu AI funkcí, které mají být výkonné, intuitivní, integrované, osobní a soukromé. Funkce Apple Intelligence jsou dostupné pro iPhone, iPad a Mac a využívají kombinaci generativních modelů umělé inteligence na zařízení a serveru.



Mezi funkce Apple Intelligence patří přizpůsobená priorita oznámení na iPhonu, generativní nástroje pro psaní napříč aplikacemi, generování obrázků a další. Apple říká, že jeho generativní umělá inteligence se odlišuje tím, že se přizpůsobuje vašemu individuálnímu kontextu a zároveň zachovává soukromí. Například při čtení e-mailu se může Apple Intelligence podívat na e-mail, zjistit související kontakty a poskytnout pokyny a najít relevantní soubory. Generování obrázků vám umožňuje vytvářet kreslené obrázky, které připomínají kontakty ve vašem adresáři, a odesílat je přátelům prostřednictvím zpráv.

Apple Intelligence z velké části funguje na zařízeních, které jsou kompatibilní s čipem A17 Pro na iPhone 15 Pro a Macech s čipy M1 a novějších. Apple spouští serverovou infrastrukturu, zvanou Private Cloud Compute. Apple říká, že to umožňuje výkonnějším modelům umělé inteligence zpracovávat vaše data, aniž byste se vzdali jakéhokoli soukromí. Apple říká, že vaše data nejsou nikdy uložena ani zpřístupněna společnosti Apple, když používáte Private Cloud Compute. Když zadáte požadavek, Apple Intelligence analyzuje, zda jej lze na zařízení splnit. Pokud potřebuje větší výpočetní kapacitu, odešle data potřebná ke splnění požadavku. Data se neukládají a používají se pouze pro vaše požadavky.

Velké přepracování obdržela také Siri. Nyní můžete psát do Siri. Siri umožňuje provádět opravy v reálném čase a udržuje konverzační kontext. Dvojitým klepnutím na spodní část obrazovky zobrazíte klávesnici, abyste mohli mluvit se Siri. Siri bude uchovávat informace o funkcích a nastavení, aby vám pomohla něco nastavit na vašem iPhonu, iPadu nebo Macu. Nyní můžete také popsat funkci a Siri vám ji najde. Další funkce budou spuštěny v průběhu příštího roku. Siri bude moci provádět akce v aplikacích a mezi nimi, včetně některých, které využívají možnosti obrázků a psaní.  Siri bude v průběhu času schopna porozumět a provádět akce ve více aplikacích. Budete také moci Siri požádat, aby něco našla, když si nemůžete vzpomenout, zda to bylo v e-mailu, textové zprávě nebo sdílené poznámce.

Siri bude moci automaticky najít fotografii vašeho řidičského průkazu, získat vaše identifikační číslo a zadat jej do formuláře. Stejné nové funkce Siri přicházejí také na iPad a Mac.