Zprávy z mnoha spolehlivých zdrojů naznačují, že Apple pracuje na MacBooku, který má skládací obrazovku, a ve skutečnosti by to mohlo být první skládací zařízení Apple, které společnost vydá.



Design skládacího MacBooku by se lišil od současného MacBooku, který má displej a klávesnici. Měl by obsahovat jednu velkou obrazovku, kterou lze složit na polovinu. V rozloženém stavu by mohl být MacBook ve spojení s klávesnicí a trackpadem nebo myší použit jako monitor a ve složeném stavu by mohl sloužit jako notebook. Zařízení by pravděpodobně nemělo samostatnou klávesnici, místo toho by používalo klávesnici na obrazovce s digitálními klávesami a hmatovou zpětnou vazbou pro pocit jako u kláves.

Velikost

Analytik Ross Young tvrdí, že skládací MacBook bude mít 18,8palcový displej, přičemž Apple usiluje o to, aby se obrazovka při rozloženém stavu „co nejvíce nemačkala“. Analytik Ming-Chi Kuo také naznačil, že Apple plánuje obrazovku s úhlopříčkou kolem 19 palců.

Technologie displeje

Proslýchalo se, že Apple spolupracuje se společností LG Display na vývoji skládacího OLED displeje a LG vyvíjí skládací ultratenké krycí sklo již několik let. Apple také testoval technologii elektronického papírového displeje (EPD), kterou by mohl použít v budoucích skládacích zařízeních. EPD by mohlo být potenciálně použito na nejvzdálenějším displeji ve skládacím zařízení, pokud Apple použije nějaký druh duálního designu displeje s vnější a vnitřní obrazovkou. Při velikosti 18,8 palce by skládací notebook pravděpodobně měl rozlišení 5K nebo vyšší.

Čip řady M

Hromadná výroba skládacích displejů pro budoucí MacBook by mohla začít ve čtvrtém čtvrtletí roku 2025 s vydáním koncem roku 2025 nebo začátkem roku 2026. To by mohlo být ve stejném obuví jako čip M5. Nevíme, co od čipu M5 očekávat, ale pravděpodobně se bude vyrábět na uzlu 3 nanometrů nebo dokonce 2 nanometrů nové generace. TSMC pracuje na 2nm čipech a ty by měly být hotové někde kolem druhé poloviny roku 2025.

Cena

Apple bude muset pro skládací MacBook použít drahé komponenty a Kuo věří, že by mohl být téměř stejně drahý jako Vision Pro.

Datum vydání

Pokud jsou zprávy přesné a Apple plánuje zahájit hromadnou výrobu skládacího MacBooku ve čtvrtém čtvrtletí roku 2025, zařízení by mohlo být uvedeno na trh v roce 2025 nebo 2026. Kuo odhaduje, že Apple v roce 2026 prodá více než jeden milion kusů. Analytik Ross Young věří, že skládací MacBook by mohl být vydán již v roce 2025.