iOS 18 obsahuje novou funkci, která umožňuje zamknout nebo skrýt aplikace, díky čemuž jsou bez ověření pomocí Face ID nebo Touch ID nedostupné. V dnešním článku si ukážeme, jak to funguje.



Pokud někdo používá váš telefon a vy jste zamkli aplikaci, při pokusu o otevření této aplikace se mu zobrazí vyskakovací okno, které říká, že k ní nelze přistupovat bez sekundárního ověření. Uzamčení aplikace lze provést dlouhým stisknutím a výběrem možnosti Vyžadovat ‌Face ID‌ (nebo Touch ID na iPhone SE). Ne všechny aplikace lze zamknout, protože Apple neposkytuje možnost pro aplikace, jako jsou Mapy, Hodiny, Kalkulačka a Akcie, ale lze zamknout téměř všechny ostatní aplikace, včetně aplikací třetích stran. Když aplikaci zamknete, máte možnost ji také skrýt, čímž se přesune do zamčené složky skrytých aplikací, která k otevření vyžaduje ověření.

Zamčené nebo skryté aplikace nejenže nelze otevřít, ale také je skrýt před vyhledáváním, upozorněními a dalšími místy v operačním systému. Povolením zámku aplikace se také zobrazí aplikace, které k ní mají přístup, například aplikace, které jsou schopny zapisovat obrázky do aplikace Fotky. Skrytí aplikace znamená, že z ní nebudete dostávat příchozí oznámení ani hovory a bude dostupná pouze ze složky „Skryté“ v knihovně aplikací. Pokud chcete funkci vypnout, můžete dlouze stisknout ikonu aplikace a vybrat možnost „Nevyžadovat ‌Face ID‌“. Zapnutí a vypnutí zámku vyžaduje skenování ‌Face ID‌, takže jej nelze vypnout bez vašeho vědomí. Zamykání a skrývání aplikací je také funkce, která funguje na iPadu.