macOS Sequoia obsahuje mimo jiné také několik nových funkcí v Safari 18, které uživatelé pravděpodobně velmi potěší. V dnešním článku si ukážeme rychlý přehled toho, co je nového.



Nejdůležitější informace jsou dostupné prostřednictvím nové ikony nabídky webu, která se zobrazí v adresním řádku, ze kterého můžete rychle získat relevantní informace o webu, jako jsou trasy, souhrny nebo rychlé odkazy, abyste se dozvěděli více o lidech, hudbě, filmech a TV seriálech. Momentálně tato funkce není dostupná mimo Spojené státy, takže je pravděpodobné, že bude specifická pro daný region. Safari však obsahuje i další změny, které jsou k dispozici, ať jste kdekoli.

Režim čtečky v Safari byl přepracován a nyní nabízí více možností přizpůsobení, jakmile jej na webu povolíte pomocí tlačítka v adresním řádku. Pokud na tlačítko kliknete znovu, rozbalovací nabídka vám umožní změnit téma (bílá, špinavě bílá, šedá, černá) a vybrat preferované písmo (Athelas, Charter, Georgia, Iowan, New York, Palatino, San Francisco, Seravek, a Times New Roman). V této nabídce můžete také najít možnosti velikosti textu v procentech (od 50 % do 300 %) a také možnost „Najít…“ pro vyhledání slova nebo fráze na stránce a tlačítko pro režim Skrýt čtečku. Režim Čtečka může také poskytnout shrnutí článku spolu s obsahem v postranním panelu, ale tato funkce zatím není k dispozici, pravděpodobně proto, že se jedná o aspekt Apple Intelligence, který bude představen až později.

Když Safari detekuje video na stránce, nový režim Video Viewer umístí média do popředí a doprostřed, což vám umožní upravit okno, aniž byste zakryli video. Také užitečně představuje systémové ovládací prvky přehrávání v rámci překrytí, včetně obrazu v obraze. K dispozici je také podpora pro otevírání odkazů přímo ve webových aplikacích. Nyní, když kliknete na odkaz, měl by se tento odkaz otevřít ve webové aplikaci namísto ve výchozím webovém prohlížeči.