iOS 18 obsahuje novou možnost zamknout a dokonce skrýt jednotlivé aplikace, i když je samotný iPhone již odemčený. To je užitečné, protože to znamená, že můžete odemknout svůj iPhone a předat jej někomu, aby se na něco podíval, s vědomím, že nebude moci otevřít aplikace, které jste zamkli.



Pokud se někdo pomocí vašeho iPhonu pokusí otevřít aplikaci, kterou jste  zamkli níže popsaným způsobem, zobrazí se mu vyskakovací okno s informací, že k ní nelze přistupovat bez sekundárního ověření pomocí Face ID (nebo Touch ID na iPhone SE). Je zajímavé, že pokud je aktivní ochrana proti krádeži zařízení, zadání přístupového kódu k odemknutí aplikace není možné, takže i když je váš iPhone ukraden a zloděj zná váš přístupový kód, stále nebude moci aplikaci otevřít. Pokud však ochrana ukradeného zařízení není povolena, zobrazí se výzva k zadání hesla, které lze použít k odemknutí aplikace po třech neúspěšných pokusech o Face ID.

Stojí za zmínku, že ne všechny aplikace lze zamknout. Apple neposkytuje možnost uzamčení pro aplikace, jako jsou Mapy, Hodiny, Kalkulačka a Akcie. Jinak lze zamknout téměř všechny ostatní aplikace, včetně aplikací třetích stran. Zde je návod, jak se to dělá.

  • Na domovské obrazovce stiskněte a podržte ikonu aplikace, kterou chcete zamknout.
  • Klepněte na Vyžadovat Face ID (nebo Touch ID).
  • Potvrďte klepnutím na Vyžadovat Face ID (nebo Touch ID).

Když zamknete aplikaci třetí strany pomocí výše uvedené metody, máte možnost ji také skrýt – ale v současnosti nemůžete skrýt systémové aplikace jako Safari nebo Fotky. Když je tato možnost povolena, ikona a název aplikace se odstraní z domovské obrazovky a nebudou se zobrazovat ve vyhledávání, i když se mohou stále zobrazovat v aplikaci Nastavení. Složka pro skryté aplikace se také vytvoří ve vaší knihovně aplikací, do které se dostanete přejetím doleva na konec stránek domovské obrazovky. Nebudete však dostávat oznámení z aplikace ani příchozí hovory ze skryté aplikace.

Jak odemknout a odkrýt aplikace

Chcete-li odemknout aplikaci, kterou jste dříve zamkli, jednoduše dlouze stiskněte ikonu aplikace a vyberte možnost „Nevyžadovat Face ID“. Dokud máte povolenou ochranu proti krádeži zařízení, zapnutí a vypnutí zámku vyžaduje skenování ‌Face ID‌, takže ji nelze odemknout bez vašeho vědomí.

Chcete-li odkrýt zamčenou aplikaci třetí strany, přejeďte prstem do knihovny aplikací a klepněte na složku Skryté ve spodní části. Budete muset provést sken Face ID, abyste zobrazili její obsah. Poté budete mít přístup ke všem skrytým aplikacím, které jsou v ní obsaženy.