Apple pracuje na nové technologii pro zjednodušení výměny baterie iPhonu, která by mohla být představena koncem tohoto roku, uvádí zpráva, kterou zveřejnil The Information.



Tento krok je reakcí na nový zákon EU, který od výrobců chytrých telefonů vyžaduje, aby zajistili, že do roku 2025 budou moci uživatelé vyměňovat baterie pomocí snadno dostupných nástrojů. Podle zdrojů Apple zkoumá použití technologie elektricky indukovaného lepení. Současný způsob výměny baterie ‌iPhonu je náročný a zahrnuje odstranění lepicích proužků pomocí pinzety. Pokud se tyto proužky během procesu zlomí, jsou nutné další kroky, aby se lepidlo uvolnilo. Po vyjmutí staré baterie je k bezpečné instalaci nové potřeby specializované zařízení.

Naproti tomu nová technologie, kterou Apple testuje, zahrnuje zapouzdření baterie spíše do kovu než do černé fólie. Údajné obrázky baterie iPhone 16 Pro s kovovým krytem unikly začátkem tohoto roku. Přivedením nízkého elektrického napětí lze novou baterii rychle vyjmout. Navzdory tomuto pokroku budou uživatelé stále muset otevírat ‌iPhone‌ sami, což zůstává komplikované kvůli použití lepidel a šroubů, které udržují displej ‌iPhonu‌ na místě a zachovávají voděodolnost. Očekává se, že tato nová metoda výměny baterie bude představena v alespoň jednom modelu iPhone 16 koncem tohoto roku a příští rok by se mohla objevit v celé řadě iPhone 17. Očekává se, že Apple bude i nadále doporučovat uživatelům, aby při výměně baterií vyhledali odbornou pomoc.