Apple nedávno představil iPad Air šesté generace s čipem M2, podporou Apple Pencil Pro a dalším. V roce 2021 Apple vydal iPad mini šesté generace, který obsahuje design ve stylu iPadu Air s větším displejem, čipem A15 Bionic a další.



‌iPad mini‌ má stejný design jako ‌iPad Air‌, přičemž obě zařízení mají mnoho stejných funkcí, jako je celoobrazovkový design bez tlačítka Home Button, Touch ID v horním tlačítku a stereo reproduktory. Mezi zařízeními stále existují některé důležité rozdíly, jako jsou jejich velikosti displeje a čipy, které zařízení jasně odlišují. Měli byste si koupit dražší, větší ‌iPad Air‌, nebo se rozhodnout pro dostupnější, menší ‌iPad mini‌? Všechny klíčové rozdíly mezi těmito dvěma zařízeními jsou uvedeny níže:

‌iPad mini‌ ‌iPad Air‌
8,3palcový displej s 326 ppi 11palcový nebo 13palcový displej s 264 ppi
SDR jas: 500 nitů max 11palcový model SDR jas: max. 500 nitů
13palcový model SDR jas: max. 600 nitů
Menší, kompaktní design Větší design, který je lepší pro produktivitu
Hmotnost 297 gramů Hmotnost 462 gramů nebo 617 gramů
Čip A15 Bionic ‌Čip M2‌
6jádrový CPU 8jádrový CPU
5jádrový GPU 9jádrový GPU
4GB paměti 8GB paměti
Media Engine
Hardwarově akcelerovaný H.264 a HEVC
Modul pro dekódování videa
Modul kódování videa
Zadní Quad-LED True Tone blesk
Smart HDR 3 Smart HDR 4
Podpora Wi-Fi 6 Podpora Wi-Fi 6E
‌Apple Pencil‌ hover
Podporuje ‌Apple Pencil‌ s USB-C portem a Apple Pencil‌ druhé generace Podporuje ‌Apple Pencil‌ s USB-C portem a ‌Apple Pencil‌ Pro
Kompatibilní pouze s Bluetooth klávesnicemi Smart Connector pro podporu Magic Keyboard a Smart Keyboard
64GB nebo 256GB úložiště 128GB, 256GB, 512GB, nebo 1TB úložiště
Dostupné v barvách vesmírně šedá, hvězdně bílá, růžová a fialová Dostupné v barvách vesmírně šedá, hvězdně bílá, fialová a modrá
Dostupné za cenu od 15 490 Kč Dostupné za cenu od 17 990 Kč nebo 23 990 Kč

Celkově je ‌iPad Air‌ tou nejlepší možností pro většinu uživatelů, protože poskytuje velkou obrazovku pro produktivitu a zábavu v tenkém a přenosném designu. Přesto většina zákazníků, kteří si zvolí ‌iPad mini‌, tak učiní spíše kvůli velikosti obrazovky. ‌iPad mini‌ je ideální pro pohodlné čtení knih, hraní kapesních her a zábavu na cestách. Ti, kteří si koupí ‌iPad mini‌, budou pravděpodobně mít na mysli konkrétní případ použití, jak budou zařízení používat, například pro psaní poznámek na cestách, nebo pro děti jako jejich první zařízení.

Za zmínku také stojí, že ‌iPad mini‌ je téměř tři roky starý, zatímco ‌iPad Air‌ byl právě vydán, takže ten druhý je z hlediska životnosti téměř jistě lepší koupě. Očekává se, že koncem tohoto roku bude uveden na trh nový model ‌iPadu mini‌ s rychlejším čipem, takže pokud máte rádi nejmenší ‌iPad‌, možná by stálo za to odložit, dokud nevyjde nová verze.