Je to už nějakou dobu, co Apple umožnil vývojářům poskytovat alternativní ikony pro své aplikace, aby je uživatelé mohli kdykoli změnit. Kromě aplikací Hodiny a Kalendář však systém nemá žádné animované ani interaktivní ikony.



Výzkumník Bryce Bostwick nedávno našel exploit v iOS, který umožňuje vývojářům vytvářet animované ikony aplikací. Přesněji řečeno, exploit používá oficiální API systému k poskytování alternativních ikon aplikací, ale obchází požadavek, aby akci provedl uživatel ručně. Běžně iOS vyžaduje, aby si uživatel v aplikaci vybral vlastní ikonu – a poté systém zobrazí upozornění potvrzující změnu. Akce změny ikony aplikace se zruší, pokud systém nedokáže ověřit, že to byl uživatel, kdo zvolil jinou ikonu, nebo pokud se nezobrazí upozornění na potvrzení. V důsledku toho neexistuje způsob, jak by si aplikace mohla sama změnit ikonu na pozadí.

Bostwick byl schopen pomocí exploitu nastavit vlastní ikony, aniž by vyžadoval potvrzení od uživatele. Výzkumník také oklamal systém, aby upravil kontrolu stavu aplikace, takže iOS vidí aplikaci jako aktivní, i když běží na pozadí. To aplikaci umožňuje automaticky změnit ikonu na pozadí, kdykoli bude chtít. Bostwick zkombinoval několik snímků a vytvořil animované ikony. I když je myšlenka mít všechny ikony animované trochu znepokojivá, výzkumník se domnívá, že by bylo hezké nechat aplikace zobrazovat krátké animace, když dostanou například upozornění. Apple by však pravděpodobně odmítl jakékoli aplikace využívající takový exploit.