Mac mini je již dlouho oblíbené zařízení v kompaktní podobě a nabízí působivý výkon v malém balení. Co však očekávat od nového modelu, který Apple chystá? A vyplatí se jej pořídit?



Nadcházející Mac mini přinese významná vylepšení, díky nimž bude zajímavější než kdy předtím. Zde je pět důvodů, proč se nadchnout pro další generaci tohoto oblíbeného stolního počítače.

Změna designu

Podle Marka Gurmana z Bloombergu plánuje Apple představit kompletně přepracovaný Mac mini. Nový ‌Mac mini‌ bude obsahovat první změnu designu od roku 2010 a očekává se, že se stane vůbec nejmenším stolním počítačem Apple. Zeštíhlený stroj si zachová hliníkový kryt a velikostí bude srovnatelný s Apple TV, i když se očekává, že bude vyšší. Jednotlivci pracující na novém zařízení údajně říkají, že jde v podstatě o iPad Pro v malé krabici.

5 portů USB-C

Očekává se, že příští Mac mini bude obsahovat pět portů USB-C. Podobně jako u Macu Studio se předpokládá, že dva z těchto portů budou umístěny na přední straně. Je pravděpodobné, že některé z nich budou podporovat Thunderbolt 4, využívající stejné rozhraní USB-C. Úplná sada pěti portů však může být dostupná pouze u verze s čipy M4 Pro.

Čip M4

Příští Mac mini bude k dispozici v konfiguracích s čipy M4 i M4 Pro, což je významný krok vpřed oproti současným modelům, které obsahují čipy M2 a M2 Pro. Stejně jako M3 je i M4 postaven na 3nm procesu, ale s vylepšeními pro lepší výkon a energetickou účinnost. M4 také obsahuje vylepšený Neural Engine, který podporuje zrychlené pracovní zatížení AI. Apple říká, že je to nejvýkonnější Neural Engine společnosti, který je schopen provádět 38 bilionů operací za sekundu, takže existuje spousta prostoru pro větší rychlost.

16GB základní RAM

Mark Gurman z Bloombergu v srpnu oznámil, že Apple testoval čtyři nové modely Maců vybavené čipem M4 a všechny mají buď 16GB nebo 32GB unifikovanou paměť. Paměť 8 GB RAM v Macech je sporným problémem již více než deset let. Někteří uživatelé se domnívají, že 8 GB není dostatečné množství paměti RAM pro většinu kreativních profesionálních pracovních postupů, takže zpráva, že 16 GB bude pravděpodobně nové minimum, bude jistě vítaným vylepšením.

Apple Intelligence

Očekává se, že první funkce Apple Intelligence dorazí s vydáním macOS Sequoia 15.1 28. října, což je přesně v době, kdy očekáváme představení Macu mini. První verze se zaměří na nové funkce Siri, chytré odpovědi v aplikaci Mail a Zprávy, prioritní zprávy v aplikaci Mail a další.

Datum vydání

Očekává se, že Apple nový Mac mini oznámí do konce října a zařízení bude vydáno začátkem listopadu. Ve svém posledním zpravodaji na toto téma Gurman uvedl, že vydání Maců s čipy M4 je plánováno na příští týden, ale nezmínil se o konkrétním dni.