T9 neboli Text na 9 klávesách je prediktivní textová technologie, která se objevila na konci 90. let, aby usnadnila psaní textových zpráv na zařízeních s omezenými možnostmi zadávání, jako jsou tradiční mobilní telefony s numerickou klávesnicí.



Každé číselné tlačítko (2-9) na klávesnici T9 je namapováno na sadu písmen. Například klávesa „2“ odpovídá „ABC“, „3“ „DEF“ a tak dále. Telefony se systémem Android mají tuto funkci již roky a v beta verzi iOS 18 Apple konečně přidal podporu technologie T9 do aplikace Telefon. Nyní tedy můžete zadat jméno kontaktu pomocí numerické klávesnice a odpovídající kontakty se zobrazí nad klávesnicí.

Když stisknete klávesu, T9 nezohledňuje pouze jednotlivá písmena, která klávesa představuje, ale předvídá nejpravděpodobnější slovo, které se pokoušíte napsat. Stejně tak ‌iOS 18‌ kombinuje všechny možné kombinace písmen pro filtrování výsledků z vašich kontaktů. Nejlepší shoda se zobrazí jako první nad klávesnicí a klepnutím na jméno osoby ji zavoláte. Pokud je ve vašich kontaktech několik možných shod, lze je zobrazit jako seznam klepnutím na „X dalších…“ pod první shodou.