Každý rok vývojáři stojící za známou aplikací Halide podrobně otestují nový fotoaparát, který Apple představil. Sebastiaan de With letos pořídil více než 1 000 fotek s iPhonem 16 Pro, aby prozkoumal změny v nastavení fotoaparátu, zpracování obrazu a další.



Apple letos do ‌iPhone 16 Pro‌ a iPhone 16 Pro Max přidal vylepšený 48megapixelový ultraširoký fotoaparát. De With zjistil, že pořizuje fotografie, které mají působivou ostrost, ale Apple nepřidal větší snímač, takže stále nedosáhnete úrovně detailů, jaké získáte s fotoaparátem, který má mnohem větší snímač. U makro fotografií dělá 48megapixelový objektiv zázraky pro záběry zblízka. V předchozích iPhonech ořezával ultraširoký fotoaparát z 12megapixelové fotografie, což znamenalo, že jste skončili s obrázkem přibližně tři megapixely. S 48megapixelovým objektivem poskytuje oříznutí skutečný 12megapixelový snímek s více detaily. Pokud jde o hlavní fotoaparát, ten používá snímač, který má stejnou fyzickou velikost jako snímač iPhone 15 Pro.

Zatímco iPhone 16 i ‌iPhone 16 Pro‌ mají fotoaparát „Fusion“, ‌iPhone 16 Pro‌ má větší a kvalitnější snímač. Stejně jako u ‌iPhone 15‌ Pro, i ‌iPhone 16 Pro‌ kombinuje pixely a dokáže pomocí těchto dat vytvářet lepší 24megapixelové a 12megapixelové snímky, navíc k plným 48megapixelovým fotografiím. Zpracování je přibližně stejné jako v loňském roce a mezi snímky pořízenými ‌iPhone 15‌ Pro a ‌iPhone 16 Pro‌ se standardní širokoúhlou kamerou je malý rozdíl. Existují některé významné změny, které urychlují pořizování snímků. QuickTake podporuje 4K Dolby Vision HDR, což je podle de With znatelné zlepšení. Pořizování 48megapixelových snímků ProRAW je také mnohem rychlejší s kratšími časy závěrky a s malým zpožděním.