Apple představil chytrý reproduktor HomePod mini před čtyřmi lety na keynote s názvem „Hi, Speed“. Levnější chytrý reproduktor byl představen spolu s modely iPhone 12 mini, iPhone 12, ‌iPhone‌ 12 Pro a iPhone 12 Pro Max v říjnu 2020.



‌HomePod mini‌ je první kompaktní chytrý reproduktor společnosti Apple, který nabízí vysoce kvalitní zvuk, hlasové ovládání Siri, a integraci chytré domácnosti přes HomeKit. HomePod mini stojí 2 890 Kč na rozdíl od většího HomePodu, který se prodává za 8 999 Kč a je zaměřen na poskytování lepšího zvuku díky pokročilejšímu zvukovému hardwaru, jako je více výškových a basových reproduktorů. Zatímco oba modely podporují ‌Siri‌ a ​​možnosti chytré domácnosti, ‌HomePod mini‌ je podstatně menší, obsahuje čip Apple S5 a je k dispozici v širší škále barevných možností.

V říjnu 2021 Apple představil tři nové barvy – modrou, žlutou a oranžovou. audioOS 14.3 přidal podporu pro 18W napájecí adaptéry. S audioOS 16.3 Apple aktivoval dříve nezveřejněné senzory teploty a vlhkosti v ‌HomePodu mini‌. I když byly tyto senzory objeveny krátce po uvedení na trh, Apple čekal na jejich aktivaci spolu s vydáním druhé generace většího ‌HomePodu‌. V červenci 2024 Apple znovu aktualizoval ‌HomePod mini‌ zrušením vesmírně šedé barvy a jejím nahrazením půlnoční barvou, která odpovídá většímu HomePodu‌. Navzdory svému stáří zůstává ‌HomePod mini‌ v prodeji se stejným hardwarem, se kterým byl představen před čtyřmi lety. Předpokládá se však, že Apple pracuje na druhé generaci HomePodu mini, která by mohla být vydána brzy.