iOS 7 Message icon zpravy zprávyNedávno vydaný iOS 8 přichází se skvělými změnami v mobilní verzi aplikace Zprávy, ale některé z nich nemusejí být na první pohled patrné. Ty hlavní novinky v používání zpráv jsme vyzkoušeli za Vás.



Je libo trochu zvuku?

Docela velkou změnou ve Zprávách v iOS 8 nový hlasový prvek nazvaný Tap to talk. Lze jej aktivovat dvěma způsoby. Prvním je podržení malé ikonky mikrofonu na pravé straně textového pole. Tento způsob je možný pouze mezi uživateli iMessage, u kontaktů, které používají jiný operační systém, bude místo ikonky mikrofonu klasické Odeslat. Druhým, podle nás elegantnějším způsobem je přiložení telefonu k uchu jako při telefonování – v okamžiku, kdy začnete mluvit, nahrávání zprávy začíná.

Jakmile namluvíte hlasovou zprávu, vyskočí z ikony mikrofonu menu, které vám dává hned tři možnosti. Zaprvé můžete hlasovou zprávu rovnou odeslat přejetím nahoru na šipku mířící vzhůru, zadruhé můžete hlasovou zprávu smazat klepnutím na tlačítko ve tvaru malého X. Třetí možností je nechat si zprávu přehrát stisknutím klasického tlačítka pro přehrávání – Play.

messages+ios+8
Hlasovou zprávu lze zaslat bez jediného dotyku obrazovky.

 

Video a obraz

Způsob posílání obrázků a videí se aktualizací na iOS 8 také trochu změnil. Nové rozhraní i postup jsou hodně podobné jako u hlasových zpráv. Kliknutím na ikonu fotoaparátu nalevo od textového pole se otevře seznam nedávno pořízených fotografií. Jednoduše označte tolik fotek, kolik chcete a můžete odeslat, přidat komentář nebo zrušit.

iOS-8-iMessage-Video-Capture
Novým způsobem je možné pracovat také s posíláním obrázků a videí.

Druhý – nový – způsob jak odeslat fotku či video, je podržením ikonky fotoaparátu. V ten okamžik nabízí iOS 8 menu podobné jako u hlasových zpráv. Přejetím nahoru na ikonu fotoaparátu pořídíte fotografii, která se v okamžiku uvolnění prstu z displeje odešle. Není žádná možnost náhledu fotografie při této volbě, takže buďte opatrní. U možnosti videa je to podobné s tím rozdílem, že video je možné před odesláním ještě přehrát a případně smazat. Lze ale odeslat i bez náhledu stejně jako v případě fotografie.

Pokud chcete přepnout na kameru, podržte ikonku fotoaparátu do doby, než se ukáže menu výběru fotografie nebo videa. Právě v této chvíli je možné přepnout kameru a postupovat podle výše zmíněného postupu.