wwdc13-about-mainPrvní dojmy o první letošní konferenci WWDC 2013 jsou hlavně takové, že konference byla energická, přinesla očekávané novinky a i přesto velmi překvapila! Nejprve si řekneme pár čísel o samotné konferenci, jednalo se o 24. setkání vývojářů na kterém bylo vidět více než 100 přednášek a více než 1000 inženýrů společnosti Apple. Na letošní WWDC 2013 byly vstupenky vyprodány za neuvěřitelných 71 vteřin od zahájení prodeje. V současné době má Apple 407 Apple Store obchodů ve 14ti krajinách světa. Apple Store oslavil v letošním roce páte narozeniny a také stažení 50 miliard aplikací. Nyní je v App Storu 900.000 aplikací a důležitým dodatkem je, že 93% z nich je každý měsíc staženo. App Store obsahuje 375.000 aplikací určených pro iPad. Apple ID má 575.000.000 uživatelů, kteří pravidelně nakupují v App Storu a používají kreditní karty. Zatím společnost vyplatila vývojářům za jejich aplikace přes 10 miliard dolarů.



 

Představení nové generace Mac Pro

 

Mac Pro 2013

Nová generace je zcela odlišná svým designem a vnitřním hardwarem. Nový Mac Pro je osazen nejnovější řadou procesorů Intel Xeon, dvěma GPU běžně používanými ve výkonných pracovních stanicích, rozhraním Thunderbolt 2, PCIe flash uložišti a ultra rychlou EEC pamětí v těle o výšce 9,9 palců. Tato generace tedy nabízí nekompromisní výkon zabalený v malém balení. Dnes šlo pouze o představení, samotný prodej bude realizován totiž až v průběhu podzimu. Mac Pro je zvláštní i svojí velikostí 25 cm na výšku a 17 cm do šířky. FirePro Grafika od AMD která je 2,5x rychlejší než současná generace, to vše naleznete v novém Mac Pro, který navíc dokáže streamovat 4K video až na tři monitory současně!

  • 6x Thunderboltu 2 port
  • 4K displeje
  • HDMI 4.1 port
  • 2x gigabitové ethernetové porty
  • 4x USB 3 porty
  • výhradně flashové úložiště
  • dvanáctijádrový procesor Xeon E5 od Intelu a duálními grafickými kartami od AMD
  • všechny porty na zadní straně
  • všechny volné porty svítí pro lepší orientaci
  • Bluetooth 4.0
  • Wi-Fi 802.11ac
  • vyrábět na budou území Spojených států

Nová generace MacBook Air

 

MacBook Air

Nové MacBooky Air jsou postaveny hlavně na procesorech Haswell a jejich grafický výkon je posílen o 40%. Přidána byla podpora WiFi 802.11ac a koupit je můžete již dnes. Důležitou výhodou nových MacBooků Air je posílení baterie i díky již zmíněným novým procesorům Haswell, kdy u MacBook Air 13″ je výdrž baterie až 12 hodin provozu na jedno nabití baterie a až 10 hodin při sledování filmů v iTunes. MacBook Air 11″ poskytne 9 hodinovou výdrž baterie a 8 hodinovou výdrž při sledování filmu v iTunes.

  • 802.11ac Wi-Fi
  • Intel HD Graphics 5000
  • až o 40% vyšší výkon
  • flash paměť poskytuje až o 45% větší rychlost než předchozí generace a je devětkrát rychlejší než klasický pevný disk
  • duální mikrofony pro kvalitnější přenos zvuku
  • vyšší výdrž baterie
  • dvojice USB 3.0 portů
  • MacBook Air 11″ bude stát $999 v konfiguraci 128 GB SSD a 1199$ s 256 GB SSD
  • MacBook Air 13″ zaplatíte $1099 se 128 GB a $1299 s 256 GB SSD

Nový Airport Extreme a Time Capsule

airport extreme

 

Time Capsule není třeba představovat, toto zařízení funguje jako velké úložiště pro Time Machine, funguje pomocí nejnovější wifi technologie 802.11ac a podporou souběžného provozu ve dvou pásmech. Vyberte si mezi 2TB a 3TB modelem. Bez jakýchkoli kabelů můžete na centrálním úložišti zálohovat všechny Macy v domácnosti – automaticky, bezdrátově a nerušeně na pozadí. V Time Capsuli je umístěno více antén, které se automaticky připojí k nejlepšímu dostupnému pásmu s nejrychlejším možným výkonem. Z Time Capsule si můžete udělat i bezpečnou sdílecí jednotku např. pro disk nebo tiskárnu, kterou pak můžete následně sdílet pro další Vaše zařízení.

  • 2TB pamětí za cenu 7 790Kč
  • 3TB pamětí za cenu 10 390Kč
  • Airport Extreme koupíte za cenu 5 290Kč přímo na Apple.cz

Představení iOS 7

iOS 7

To, na co většina uživatelů netrpělivě čekala bylo představeno a jedná se o iOS 7. Bylo mnoho konceptů o tom, jak byl iOS 7 mohl vypadat, ale myslíme si, že představený výsledek samotným Applem mohl uživatele překvapit ještě více než bylo poukázáno v různých konceptech.

Nová verze nejvyspělejšího mobilního OS přináší drasticky inovovaný vzhled, o který se postaral designérský tým Sira Jonathana Iva. Notifikační centrum se dočkalo velké změny, díky které vypadá mnohem modernější. Zároveň je výborná spolupráce s kalendářem, který je synchronizován s OS X Mavericks. Notifikační centrum je nyní možné spravovat už na uzamčené domovské obrazovce, díky čemuž Apple odstranil jednu z věcí, která mu byla často vytýkána.

Velkou změnou je odemknutí obrazovky – Slide to Unlock je možné provést kdekoliv na obrazovce a není závislé na liště, kterou jsme mohli poznat doposud. Číselné uzamčení přístroje samozřejmě zůstává, ovšem s novým designem. Uzamčené zařízení číselným kódem odemknete přesunutím směrem doleva a následně se Vám zobrazí uzamčení přístroje s kruhovými tlačítky a rozmazaným pozadím. Novinkou jsou také animované pozadí, které představují například bubliny, které jsme mohli vidět na prezentaci.

Zatímco dosud mohli všechny složky obsahovat maximálně 12 aplikací, dnes už je toto číslo mnohem vyšší. Takže příjemná změna nás čeká i ve složkách.

iOS 7

Control Center. Toto menu nabízí vylepšené možnosti předchozího multitaskingu a kromě nastavení hudby a hlasitosti nyní umožní kontrolovat WiFi, jas, spouštět okamžité aplikace a množství dalších možností.

iOS_7

Počasí prošlo také velkou změnou, fotky na pozadí nyní definují příslušné počasí. Pokud se tedy díváte na lokalitu, ve které probíhá bouře, na obrazovce čas od času uvidíte blesk. Několik sledovaných Vámi zvolených oblíbených lokalit samozřejmě zústává. Přidáno bylo kromě samotného stavu počasí a lokality i místní čas lokality, díky čemuž může sekce světového času v aplikaci Hodiny ztratit význam pro více uživatelů.

V aplikaci Hudba bylo odstraněno rozhraní Cover Flow, místo něj najdeme kompletní kolekci obalů alb. Přidána byla plná integrace iCloud, díky čemuž má uživatel přístup k albům, které si zakoupil, ale nemá je v zařízení. Uživatel tedy může jednoduše i hudbu streamovat, pokud jí nemá staženou ve svém zařízení.

Ikona Game Center dostala zcela nový vzhled.

Velkou změnu přináší i Safari, nyní nabízí zcela nové, čisté full-screen rozhraní, které již není dostupné jen v horizontální, ale i vertikální poloze iPhonu. V Safari najdeme už jen jedno textové pole, které má na starosti jak vyhledávání, tak otevírání webových adres.

camera_IOS_7

Do systému iOS 7 byla přidána funkce AirDrop, která umožňuje odesílání souborů mezi telefony a jinými zařízeními Applu. Funkce je ale přizpůsobena pouze pro nejnovější zařízení a proto ji budou moci využívat pouze majitelé iPhone 5, iPad 4. generace, iPadu mini a iPod touch 5. generace.

Hlasová asistentka Siri trochu jinak, už to nebude jednotný hlas robota, ale možnost vybrání i z mužského hlasu a mnohem realističtějšího, to je velké plus. Mužský hlas bude zatím dostupný pouze s americkou lokací, ale dá se předpokládát, že ostatní lokace budou brzo přibývat.

Apple si mimo jiné splnil sen o „iCare“ a udělal to velmi chytře, uživatelé budou moci přesunout modifikované rozhraní iOS přímo na palubní počítač svého vozu. Jedná se o vozy značek Hyundai, Mercedes-Benz, Nissan, Ferrari, Chevrolet, Jaguar atd.

design_refined

I změna zvolení mezi fotoaparátem a videokamerou je velká, nenajdeme už systémové tlačítko, ale pouseneme prstem celý režim. Fotografie je možné obohatit efekty např. sépie, vysoký kontrast atd. Fotografie se automaticky třídí podle místa, kde byla fotky zachycena, další možností je seřazení podle roku vyfocení. Samozřejmostí je sdílení fotografií na sociální služby, mail a airdrop. Přibyla nová možnost sdílení na tzv. Shared Photo Streams.

Automatické aktulizace je další vychytávka iOS 7, už žádné ruční odklikávání aktualizovaných aplikací. Přístroj musí být připojen k nabíječce.

App Store má příjemnou službu s názvem Apps Near Me, která umožní vyhledávat příslušné aplikace určené pro místní lokalitu např. Starsbucks, dopravu či kulturní program v aktuálním městě, ve kterém se nacházíte.

Systém mají vývojáři pro iPhone už dnes, v příštích týdnech má přijít i Beta verze systému iOS 7 pro iPad. Oficíální vydání pro uživatele bude až na podzim.

 

Podpora iOS 7 bude pro tato zařízení

podporad pro tato zarizeni ios 7

Představení iTunes Radia

itunes radio - icon

Dlouho se spekulovalo o tom, kdy příjde Apple se svým rádiem a nyní se to vyplnilo. Uživatelům se tímto způsobem dostala bezplatná služba, která bude nabízet více než 200 různých stanic a ohromný katalog hudby přímo z iTunes Store. iTunes Radio je chytrá aplikace a čím více budete poslouchat svojí oblíbenou hudbu, tím více se iTunes Radio naučí Váš oblíbený hudební žánr a podle toho Vám také bude doporučovat další hudební interprety. Proč vlastně Apple udělal své rádio? Důvod je jednoduchý, při poslechu každé písně bude okamžitý odkaz pro možnost zakoupení dané písně, interpreta či alba. Pokud potkáte píseň, kterou absolutně nemůžete slyšet, můžete si jí zablokovat.

iTunes Radio nabízí nové skladby každý týden, protože veškerá hudba je přidávána současně s jejím vydáním na iTunes Store. Přídáno by mělo být i sledování každoročního iTunes Festivalu.

Služba iTunes Radio bude dostupná pro všechny uživatele zdarma, ovšem s reklamami. Pro předplatitele služby iTunes Match tato podmínka neplatí a budou poslouchat hudbu bez jakýchkoli náznaků reklamy.

 

itunesradio_mystations itunesradio_jazz itunesradio_history

Představen OS X Mavericks

OS X Mavericks - iconNejprve byla ukázána vtipná ikona OS X Sea Lion, ale ihned tento fakt vyvrátil a je dobře, že tento vtip vznikl. Dlouho všichni spekulovali o tom, jak se bude OS X jmenovat, protože kočkovité šelmy už došli a nebylo moc možností, jak by se další verze OS X mohla jmenovat.

OS-X-Sea-Lion

 

  •  Finder Tabs je nově přidaná možnost pro otevření více složek formou záložek jako tomu známe např. u internetových prohlížečů
  • přidání Tagů k dokumentům např. PRÁCE a všechny dokumenty s tagem PRÁCE naleznete v právé části okna, samozřejmostí je vyhledávání tagů
  • opravené Maps
  • aplikace iBooks přímo v OS X
  • iCloud Keychain – spráce Vašich hesel a přístupových jmén
  • Multiple Displays – tato nová funkce umožňuje mít otevřené aplikace v různých režimech (full screen…) na 2-3 monitorech. Také si můžete přemístit lištu nástrojů na jiný monitor. Podle dema, které nám bylo ukázáno, můžete mít například otevřenou aplikaci iPhoto ve fullscreenu a na druhém monitoru aplikaci Keynote a velice rychle přetahovat fotky z iPhota do Keynote do prezentace. Velmi pěkné a opět urychlení a ulehčení práce.
  • Notifikační Centrum obsahuje i mail
  • vyhlazení při scroolování Safari, Mailu, Finderu
  • nový systém Mavericks přináší spoustu dalších vylepšení jako je stabilizace výkonu procesoru, nebo šetření baterie