nsalogoBezpečnostní expert Jacob Appelbaum na konferenci 30. Chaos Communication Congress prozradil, že NSA (National Security Agency – Mezinárodní bezpečností agentura) má už od roku 2008 téměř 100% úspěšnost v tzv. programu DROPOUTJEEP.



Jedná se o spyware, který odesílá veškeré informace o komunikaci hlavně iPhonů, jedná se o informace jako jsou SMS zprávy, hovory, polohy telefonu, hlasové schránky a polohy nejbližšího vysílače. NSA by mělo tato data shromažďovat přes GPRS, kterým iPhone odesílá zašifrované SMS zprávy, které nemůžete vidět. Údajně by mohla fungovat i funkce zapnutí mikrofonu nebo fotoaparátu u konkrétních iPhonů. Spyware měl být zaměřen pouze na iOS zařízení, díky nalezeným bezpečnostím mezerám v systému.

Ovšem už Steve Jobs před pár lety popřel jakoukoli spojitost nebo spolupráci s NSA, ale jáka je realita může vědět pouze samotné vedení společnosti Apple a NSA.

Několik hodin po zveřejnění těchto informací na internetu k této situaci vydal Apple oficiální tiskové prohlášení, které zveřejnil server AllThingsD.

Apple nikdy nespolupracoval s NSA na vytvoření zadních vrátek do jakéhokoli z našich produktů včetně iPhone. Nejsme si navíc vědomi tohoto údajného programu NSA zaměřeného na naše produkty. Staráme se co nejdůkladněji o soukromé a bezpečnost našich zákazníků. Náš tým neustále pracuje, aby byly naše výrobky ještě bezpečnější a snažíme se aby bylo možné pro zákazníky jejich software co nejsnadněji aktualizovat s novými vylepšeními. Kdykoli slyšíme o ochablém zabezpečení Applu, důkladně tyto informace zkoumáme a přijímáme vhodná opatření na ochranu našich zákazníků. Budeme i nadále využívat naše zdroje, abychom ochránili zákazníky před hackery a bezpečnostními útoky bez ohledu na to, kdo za těmito útoky stojí.

nsa

Zdroj: CultOfMac