macintosh 128k iconServeru CultOfMac se podařil opravdu skvělý úlovek, získal totiž fotografie od sběratele starých Macintoshu Adamova Goolevitchova, který spolu s bývalým programátorem Applu, Gabrealovem Franklinovem získali prototyp Twiggy Macintoshe. Jedná se o velmi vzácný kousek, kterých jsou na světě pouze dva funkční kusy.



3a-Two-Twiggy-Macs-640x480

O to vzácnější je, že tito dva pánové dokázali vskřísit tento stroj a dali ho do funkčního stavu, je k neuvěření, že po 30-ti letech stále tento prototyp Macintoshe plně funguje. Adamov Goolevitchov ho získal tak, že se k němu dostala jedinečná nabídka koupit tohoto nefunkčního Macintoshe, ovšem k jeho překvapení měl pouze špatnou 5.25″ disketovou mechanikou Twiggy, která se nacházela v komerční verzi Apple Lisa.

3-Twiggy-and-Standard-Mac-640x479

Adamov proto sehnal totožnou mechaniku, která se používala v Apple Lisa. Macintosh 128K, totiž ve skutečnosti potom využíval 3.5″ disketovou mechaniku od Sony, která byla odlišná svým designem, byla totiž z plastu, který si Steve Jobs velmi rychle zamiloval, kromě toho dalším velkým důvodem byla i jeho spolehlivost oproti disketové mechanice Twiggy. Protože se jim v době vývoje dostalo několik testovacích kusů Sony mechaniky, která se osvědčila, použili ji nakonec pro hromadnou výrobu.

5-Motherboard-Comparison-640x301

Adamov tento kousek koupil od rytce, který kontaktoval sběratele po více jak 30-ti letech, aby se tohoto tehdy nefunkčního přístroje zbavil za zlomek ceny. Původní majitel dostal Twiggy Mac na testování a po čase mu společnost řekla, že si tento prototyp může nechat. Adamov v e-mailu uvedl:  „Během posledních 15 let jsem poslouchal příběhy o Twiggy Macintosh počítači a proto jsem po něm pátral. Bylo to něco jako mýtus nebo legenda – něco jako jednorožec“.

8-Mousie-640x558

Adamov se ve spolupráci s Gabrealom Franklinem a Jamesem McPhailom podařilo zprovoznit nefunkční systém, ve kterém bylo obsaženo velké množství ikon, které nakonec nebyly ani použity u Macintoshe 128k. Hned na začátku se objevil symbol @ místo loga Apple a ikon. Odlišné jsou i názvy, dnes známý Finder se jmenoval MacStuff a MacWrite se jmenoval MacAuthor. V systému bylo vyobrazeno několik obličejů, podle našeho názoru je to jasný Steve Jobs, ale potvrzené to nikde není. Zajímavé je, že systém obsahoval „Steve sez …“ to mělo znamenat „Steve says“ tedy v překladu „Steve říká“.

6-Steve-Sez-1-640x480 9-Steve-Sez-2-640x4838a-Finder-and-icons-640x480

Je tedy možné, že by Steve radil uživatelům ještě dalších deset let potom, co byl vyhozen z Applu. Prototyp Twiggy Mac se dále odlišoval od Macintoshe 128k i větráním na spodní straně předního krytu. Cena tohoto funkčního prototypu je nevyčíslitelná.

1-Hello-Im-a-Twiggy-Mac-640x540