apple_hollyhill_cork centrála pro evropu v irsku irskoSpolečnosti Apple reálně hrozí, že bude obviněna Evropskou komisí z nelegálních daňových dohod s irskou vládou, na základě kterých údajně společnost odvádí minimální daně. Za toto počínání hrozí Applu rekordní pokuta v řádech miliard eur. Evropská komise by tento týden měla předložit svoje oficiální nálezy, klíčové bude, zda Apple tlačil na irskou vládu.



Evropská komise totiž zkoumala dohodu Applu s irskou vládou, díky které platila společnost daně nižší než 2 %. Brusel to považuje za nelegální státní podporu. Apple i irská vláda samozřejmě nepřipouští žádné ilegální jednání. Apple, který svou dceřinou firmu založil v Irsku už v roce 1980, dál tvrdí, že neporušil žádné zákony.

„Nikdy neexistovala žádná zvláštní dohoda, není tu nic, co by se dalo považovat za státní pomoc,“ řekl Financial Times finanční ředitel Applu Luca Maestri. Kromě Applu také Evropská komise začíná s kontrolami kavárenského řetězce Starbucks s Nizozemskem a automobilky Fiat s Lucemburskem.

apple-campus-cork-ireland

Zdroj: 9to5mac.com