carplay icon logoApple a Google se o pokouší příjemné uživatelské rozhraní na palubní desce našich automobilů. Obě firmy připravují hlavní expanzi na příští rok, ale již teď jsou první automobily s platformou CarPlay. Každý systém je navržen pro práci s nativní mobilní platformou.



CarPlay poskytne velmi jednoduché rozhraní podobné prvnímu systému na iPhonu iPhone OS. Když zapojíte iPhone do radionavigačního systému objeví se CarPlay logo a můžete některé funkce iOS používat na obrazovce auta. Na domovské obrazovce jsou základní ikony Telefon, Hudba, Zprávy, Podcast, Právě Přehrávané Mapy.

Ikony jsou podobné těm z mobilního iOS. Většina systému se ovládá pomocí hlasové asistentky Siri, ta je dostupná prostřednictvím jednotlivých aplikací anebo po stisknutí tlačítka na volantu. Do CarPlay se dostanou i aplikace třetích stran, včetně Spotify a iHeartRadio.

Android Auto Google představil s Android 5.0 Lollipop. Google použil zcela nový designový směr Material Design a tato grafika je použita i pro rozhraní Android Auto. Systém provází Chytré karty Google Now. Android Auto nabízí velmi podobné funkce jako CarPlay a i stejně se chovají. Systém se ovládá pomocí hlasové asistentky Google Now. I platforma Googlu nabízí aplikace třetích stran a v tuto dobu jich má o pár víc než CarPlay.

CarPlay a Android Auto nejsou nainstalovaný v hardwaru palubního systému. Místo toho vše obsluhuje telefon a radionavigační systém jen funguje jen jako projektor obrazu. Pokud do Androidu nebo iOS nainstalujete podporovanou aplikaci, objeví se sama i v na displeji automobilu. Android Auto je stále ještě v beta verzi ale Google už vydal API a SDK. Vývojáři pro iOS už mají taky API, ale Apple bude muset přidat takovou aplikaci do seznamu povolených aplikací.

https://https://www.youtube.com/watch?v=BCAWLKcohGE#t=245

Zdroj: 9to5mac.com